Koruna nakonec tento týden byla úspěšná

byznys

I když mělo euro během týdne tendenci proti dolaru posilovat, jeho úspěšný závěr nakonec vynesl vítězství americké měně.

Koruna nakonec tento týden byla úspěšná
Ilustrační foto
21. července 2024 - 08:20

Zatímco euro ještě ve středu týdne atakovalo čtyřměsíční maximum na 1,095 USD/EUR, během páteční seance kurz spadl k 1,088 USD/EUR, píše v komentáři Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.

Ekonomický kalendář nabídl opět spíše slabší data z evropského průmyslu, respektive německého ZEW indexu očekávání. ECB na svém čtvrtečním zasedání ale úrokové sazby podle očekávání nesnížila. Inflace v eurozóně totiž zůstává zvýšená. Pro měnovou politiku důležitá jádrová složka inflace v červnu dosahovala stále vysokých 2,9 % y/y, a to hlavně kvůli rychlému růstu cen služeb přesahujících 4 % y/y. K tomu přispívá napjatý trh práce, který se odráží v rychlém růstu mezd. Prezidentka Lagardeová na tiskové konferenci zopakovala, že centrální banka se bude na následujících zasedáních rozhodovat podle nově příchozích dat a nebude se pro tuto chvíli zavazovat k žádnému konkrétnímu vývoji sazeb. My v souladu s tržním konsensem předpokládáme snížení sazeb na zářijovém zasedání.


Americká data naopak spíše potěšila, a to jak v řadě předstihových indikátorů, tak i v datech z reálné ekonomiky. Tady je nutné zmínit zejména červnové maloobchodní tržby a průmyslovou produkci za stejný měsíc. Zklamáním byly naopak Jobless Claims ukazující na postupné rozvolňování situace na trhu práce.

Z pohledu české koruny byl tento týden úspěšný, když nepokračovalo oslabování z toho předchozího. Naopak, zatímco na jeho počátku kurz atakoval ještě úrovně nad 25,40 CZK/EUR, na jeho konci se již přibližoval hladině 25,20 CZK/EUR. Hned zkraje týdne přišlo zklamání z výsledku květnového běžného účtu platební bilance, který vykázal nečekaný deficit. Zbytek týdne byl ale na nové ekonomické indikátory chudý, když byly zveřejněny už pouze červnové ceny v primárních okruzích. Ceny průmyslníků klesly meziměsíčně o 0,3 %, meziroční dynamika zůstala v červnu na květnových 1,0 %. Výsledek byl desetinu pod tržním konsensem. Proti tomu ceny zemědělských producentů se během června zvedly o 1,9 %, což znamenalo zmírnění meziročního poklesu z ‑10,1 % v květnu na červnových -7,5 %.

(rp,pevnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?