Fitch Ratings snížila hodnocení Francie. Jak je na tom Česko?

byznys

Agentura Fitch Ratings oznámila snížení ratingu Francie na úroveň AA- a zhoršení výhledu na negativní. To poprvé v historii řadí hodnocení Francie pod Českou republiku, která si udržuje stabilní rating na úrovni AA.

Fitch Ratings snížila hodnocení Francie. Jak je na tom Česko?
Agentura Fitch Rating
14. října 2024 - 06:30

Na první pohled by se mohlo zdát, že Česko je ve srovnání s Francií finančně stabilnější zemí, ale hlubší pohled na vývoj české ekonomiky naznačuje, že i zde se začínají hromadit problémy.

Podle nedávno zveřejněných údajů Eurostatu byly výsledky české ekonomiky za rok 2023 přehodnoceny, a to ne právě pozitivním směrem. Deficit státního rozpočtu byl vyšší, než se původně očekávalo, a výhled na rok 2024 nevypadá o mnoho lépe. Navzdory původním plánům skončí Česká republika i v roce 2024 s větším deficitem, než bylo predikováno. A co víc, návrh rozpočtu na rok 2025 počítá s dalším výrazným deficitem, což vyvolává otázky ohledně dlouhodobé udržitelnosti českých veřejných financí.



V tomto kontextu se zdá, že rozdíl mezi Českem a Francií je relativní a možná krátkodobý. I když Česká republika momentálně vypadá lépe než Francie na poli ratingových agentur, další vývoj zůstává nejistý. Pokud bude pokračovat růst deficitů a zadlužení, mohlo by se hodnocení České republiky v blízké budoucnosti také zhoršit.



To otevírá širší debatu o tom, jak si Česká republika povede nejen ve vztahu k Francii, ale také k dalším evropským zemím, které se potýkají s podobnými problémy. Evropa jako celek čelí výzvám spojeným s rostoucími veřejnými výdaji, sociálními tlaky a ekonomickými nerovnováhami, a ani menší ekonomiky, jako je Česká republika, nejsou vůči těmto faktorům imunní.

Zhoršení ratingu Francie by tedy nemělo být vnímáno jako triumf pro Českou republiku. Spíše by mělo sloužit jako varovný signál, že i naše ekonomika směřuje k neudržitelným deficitům a potřebuje zásadní reformy. Jaký bude další vývoj, je těžké odhadnout, ale je jasné, že pokud nebude situace brzy řešena, Česko by se mohlo ocitnout ve stejně složité situaci jako Francie nebo další státy s vysokými deficity a dluhy.

Psali jsme:

Ekonomická stabilita České republiky je momentálně křehká a její budoucnost zůstává nejistá, přičemž klíčové budou politické a ekonomické kroky, které budou přijaty v následujících letech.

(hýbl, prvnizpravy.cz, repro: FitchRating)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?