EU znovu zavádí cla na cukr a vejce z Ukrajiny

byznys

O ukončení příslušných celních úlev se podle zprávy rozhodne v pátek. Rozhodnutí poskytuje výhled pro přístupová jednání s Ukrajinou.

EU znovu zavádí cla na cukr a vejce z Ukrajiny
Ilustrační foto
28. června 2024 - 07:30

Podle mediální zprávy EU od pátku znovu uvalí cla na dovoz cukru a vajec z Ukrajiny . Částka bude 419 eur za tunu bílého cukru a 339 eur za tunu třtinového cukru, uvádí Financial Times s odkazem na lidi obeznámené s problematikou. Vejce budou stát dalších 30 centů za kilo.

EU v červnu 2022 rozhodla o celních úlevách na podporu válkou zničeného ukrajinského zemědělství . To však vedlo k protestům zemědělců v EU.


Stěžovali si na levné dovozy, ztrátu podílu na trhu, nižší výnosy a nekalou konkurenci. Některé země východní Evropy se z vlastní iniciativy rozhodly zakázat dovoz ukrajinských zemědělských produktů. Ukrajina zažalovala Světovou obchodní organizaci (WTO) .


EU také znovu zavedla cla na oves

V důsledku toho bylo rozhodnuto o jakémsi mechanismu nouzové brzdy pro některé zemědělské produkty, který by měl začít platit v případě překročení dovozních limitů.

Podle Financial Times se nyní tato záchranná brzda zatahuje podobně jako ukrajinský oves. Unie také znovu zavede cla na drůbež, kukuřici, med a krupici, pokud objem průměrného dovozu překročí objem z let 2022 a 2023.

Minulý týden EU znovu zavedla cla na oves z Ukrajiny ve výši 89 eur za tunu. Nařízení platí do června 2025.

Skutečnost, že EU znovu zavádí cla na zemědělské produkty z Ukrajiny, ukazuje, jak obtížná budou přístupová jednání.

Ukrajina může vyrábět potraviny levněji než jiné členské země EU. Přitom pokud by se připojila, byla by to pravděpodobně země, která pobírá nejvíce zemědělských dotací. Tuto pozici v současnosti zastává Francie.

(rp,prvnizpravy.cz,ft,foto:arch.)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?