EU průmysl čelí hrozbě ztráty milionů pracovních míst

byznys

Napětí v evropském automobilovém průmyslu stoupá. Interní dokument, který unikl z automobilového odvětví, varuje před masivním propouštěním a pokutami v řádu miliard eur.

EU průmysl čelí hrozbě ztráty milionů pracovních míst
Ilustračí foto
15. září 2024 - 07:22

Automobilky, jak uvádí německý deník Handelsblatt, mají problém splnit blížící se zpřísnění emisních limitů stanovených Evropskou unií, což by mohlo vést k drastickému omezování výroby a následným ztrátám pracovních míst.

Podle dokumentu, který získala německá tisková agentura (dpa), by neschopnost dodržet nové limity CO2 mohla mít fatální následky pro průmysl i zaměstnance. „Evropský průmysl se bude muset potýkat s pokutami v řádu miliard eur,“ stojí v dokumentu. Aby se automobilky těmto sankcím vyhnuly, bude nutné výrazně snížit výrobu, což by mohlo ohrozit miliony pracovních míst v EU.

Emisní limity pod tlakem

Klíčovým faktorem je zavedení přísnějších flotilových emisních limitů pro osobní automobily. V současnosti musí automobilky zajistit, aby jejich flotila vozidel prodaných v EU nepřekračovala průměrný limit 115,1 gramů CO2 na kilometr. Do roku 2025 má být tento limit snížen na 93,6 gramů a do roku 2030 dokonce na 49,5 gramů. Pokud automobilky tyto limity nesplní, čekají je vysoké pokuty, uvádí německý deník Handelsblatt.



Problém však spočívá v tom, že většina vozidel s konvenčními spalovacími motory nedokáže tyto přísné normy splnit. I hybridní vozy, které kombinují spalovací motor s elektromotorem, se podle dokumentu jen stěží vejdou do povolených limitů. Jediným způsobem, jak splnit požadavky, je masivní rozšíření elektromobilů, což je však prozatím neúspěšné. Podle dokumentu prodeje elektromobilů zaostávají za očekáváním a ani zdaleka nedosahují úrovně, která by automobilkám umožnila splnit stanovené limity.

Možné pokuty a hrozba propouštění

Pokud by se situace nezlepšila, hrozí pokuty až 13 miliard eur pro segment osobních automobilů a další tři miliardy eur pro lehká užitková vozidla. Tyto dodatečné finanční náklady by byly pro automobilky, které se již potýkají s dopady pandemie a geopolitických krizí, mimořádně tíživé.

Dokument naznačuje, že k vyhnutí se těmto pokutám by bylo nutné zastavit výrobu a prodej více než dvou milionů automobilů se spalovacími motory. To by znamenalo uzavření až osmi továren po celé Evropě, což by vedlo k masovému propouštění. Automobilový průmysl je klíčovým zaměstnavatelem v Evropě – přímo zaměstnává téměř tři miliony lidí a v širším sektoru až 13 milionů.

Volání po záchranné brzdě


Aby se předešlo takové katastrofě, je v dokumentu navrhováno využití „nouzového článku“, který byl uplatněn během pandemie covidu-19. Tento článek by mohl umožnit odklad zpřísnění emisních limitů o dva roky, čímž by automobilky získaly více času na přizpůsobení své výroby.

Psali jsme:

Tento návrh však narazil na odpor ekologických organizací. Sebastian Bock, ředitel německé pobočky organizace Transport & Environment, kritizoval automobilky za to, že se místo dlouhodobého plánování snaží o odklad. „Automobilky měly dostatek času na to, aby se připravily na nové emisní limity. Teď chtějí využít nouzových opatření, aby mohly dále vyrábět znečišťující auta,“ uvedl Bock.

Podobný názor vyjádřila i Marion Tiemann z Greenpeace, která označila požadavky automobilek za „důkaz neschopnosti dlouhodobého plánování“. Podle ní automobilky věděly o nových limitech již před více než pěti lety a měly dostatek času přizpůsobit svou výrobu.

Budoucnost evropského automobilového průmyslu

Evropský automobilový průmysl čelí nejisté budoucnosti. Zatímco automobilky bojují s výzvami spojenými s přechodem na ekologičtější dopravu, zaměstnanci a odbory sledují s obavami hrozbu propouštění. Podle údajů z průmyslu pracují jen v evropském automobilovém sektoru ve výrobě téměř tři miliony lidí. Pokud započítáme všechny aktivity související s automobilovým průmyslem, jako je prodej vozidel, je to podle Acea kolem 13 milionů lidí. Pokud se nepodaří najít řešení, mohl by průmysl, který je jedním z pilířů evropské ekonomiky, utrpět vážné škody.

(jar, Handelsblatt.com, rerpo: youtube)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif