ECB doručila jestřábí „cut"

byznys

ECB podle očekávání poprvé od roku 2019 snížila úrokové sazby, a to o 25 bb. V nové prognóze byla celková i jádrová inflace pro letošní i příští rok revidována směrem nahoru.

ECB doručila jestřábí „cut"
Ilustrační foto
7. června 2024 - 10:15

Celková inflace podle ECB letos dosáhne v průměru 2,5 % (+0,2 pb), jádrová 2,8 % (+0,2 pb). Nad cílem by měla dynamika obou cenových indexů zůstat i v příštím roce, kdy ECB očekává jejich růst o 2,2 %. Vzestupnou revizi zaznamenal také letošní růst HDP eurozóny (z 0,6 % na 0,9 %), komentuje Jaromír Gec, analytik Komerční banky.


Vzhledem k proinflačnímu vyznění posledních dat a přehodnocení prognózy byla tisková konference poměrně opatrná. Prezidentka Lagardeová potvrdila potřebu držet měnové podmínky utažené. Další kroky stejně jako dosud podmiňuje novými daty. Trhy si zasedání vyložily jako lehce jestřábí. Eurové tržní úrokové sazby rostly o zhruba 4 bb. Do konce roku zaceňují tržní instrumenty necelé dvojí 25bodové snížení sazeb ECB. My očekáváme další „cut“ o 25 bb v září. Obáváme se však, že dynamika mezd nemusí klesat tak rychle, jak se v současnosti předpokládá, což by ohrozilo prosincové snížení. Euro dnes k dolaru posílilo o 0,1 % na 1,088 USD/EUR.

Dubnová data z tuzemské ekonomiky potvrdila její pozvolné oživování. Z pohledu trhů byly zveřejněné statistiky pozitivním překvapením. Zahraničnímu obchodu pomohl především vývoz dokončených automobilů, k růstu průmyslové produkce přispěla výroba ostatních dopravních prostředků a strojírenství. Celkově lze však oživení v českém průmyslu zatím hodnotit jako pouze pozvolné, když ve více než třiceti procentech odvětvích zpracovatelského průmyslu výroba v dubnu meziměsíčně poklesla. Teplé počasí pak prospělo českému stavebnímu sektoru, jehož výstup meziměsíčně vzrostl o tři procenta.

Koruna se v páru s eurem obchodovala lehce nad 24,60 CZK/EUR. K udržení silných úrovní jí dnes mohla pomoct poměrně solidní dubnová data z české reálné ekonomiky, která pozitivně překvapila. Na trzích ale také lehce ztrácel americký dolar, což je obecně prostředí, které svědčí měnám rozvíjejících se trhů.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?