Devizové trhy na úvod týdne v klidu

byznys

Tento pracovní týden je v Česku zkrácený díky pátečnímu svátku, ve čtvrtek je navíc svátek v USA. Ne překvapivě tak do nového měsíce vstoupily devizové trhy spíše v poklidu.

Devizové trhy na úvod týdne v klidu
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
2. července 2024 - 09:23

Euro proti dolaru během dnešní asijské seance posilovalo, když si trhy oddechly, že strana Národní sdružení Le Penové zřejmě nezíská absolutní většinu. Během evropského obchodování euro své zisky ale lehce korigovalo. Finální červnové PMI z Německa a eurozóny byla sice revidována nepatrně výše, to ovšem nic nemění na snižující se aktivitě v průmyslovém sektoru. Německý index spotřebitelských cen za červen skončil podle předběžných odhadů desetinu pod tržním konsensem. Harmonizovaná inflace ale nijak nepřekvapila, komentuje Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky


Koruna v pondělí proti euru opatrně oslabovala, z dopoledních kotací u 25,00 se kurz posouval v odpoledních hodinách až téměř k 25,10 CZK/EUR. Nepotěšil červnový PMI aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu. Z hlediska struktury je patrný zejména pokles výrobní aktivity a nových zakázek. V návaznosti na výsledky konjunkturálního průzkumu ČSÚ, který v rámci hodnocení bariér růstu konstatoval, že tou největší je nedostatečná poptávka, mu dává PMI za pravdu. Respondenti vnímají slabší poptávku v tuzemsku i ze zahraničí. V této situaci je navíc obtížné přenášet zvýšené náklady, kterým výrobci čelí, na konečné odběratele. Inflace cen výstupů tak zůstává utlumená, i když ceny na vstupu rostou. Kombinace nízkého stavu zakázek a volných produkčních kapacit vede k poklesu zaměstnanosti. 

Zklamáním naopak nebylo popolední zveřejnění výsledků hospodaření státního rozpočtu ke konci června. Deficit v polovině roku činil 178,6 mld. CZK. V meziročním srovnání byl tedy o 36,7 mld. CZK mělčí, což souvisí s vyššími příjmy. Červen bývá tradičně měsícem, kdy se schodek mimo jiné vlivem sezónního inkasa záloh na DPPO příliš nezhoršuje nebo dokonce zlepšuje. V poměru k HDP byl deficit státního rozpočtu za prvních šest měsíců nejnižší od roku 2019.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?