Další pozvolné snižování sazeb ČNB trhy příliš nerozladilo

byznys

Česká národní banka na středečním zasedání dle očekávání pokračovala v pozvolném snižování sazeb o 25bb. Klíčová dvoutýdenní repo sazba tak dosáhla 4,25%.

Další pozvolné snižování sazeb ČNB trhy příliš nerozladilo
Aleš Michl, guvernér České národní banky
26. září 2024 - 08:20

Rozhodnutí se obešlo bez významné reakce na finančních trzích, když tento krok byl plně zaceněn. Zároveň i analytický konsensus byl téměř jednohlasný. Bankovní rada (BR) se rozhodla pro snížení měnověpolitických sazeb o 25 bb v poměru 6:1, když jeden člen hlasoval pro snížení o 50 bb. Tisková konference guvernéra Michla se opět nesla ve stejném duchu jako jeho předešlá vyjádření. Perzistentní růst cen služeb a vlivem toho zvýšená jádrová inflace, která byla v červenci i srpnu nad prognózou ČNB, podle něj opodstatňují opatrné snižování sazeb. Guvernér Michl nenabídl náznaky ohledně případného zrychlení snižování sazeb navzdory setrvání inflace v tolerančním pásmu a slabá příchozí data, která indikují pouze chatrné oživení tuzemské ekonomiky. Bilance rizik a nejistot výhledu plnění inflačního cíle je podle BR vyrovnaná, komentuje Kevin Tran Nguyen, analytik Komerční banky.


Česká vláda dnes schválila zvýšení deficitu státního rozpočtu pro letošní a příští rok vlivem dodatečných výdajů na odstranění škod po zářijových povodních. Letošní deficit by se tak z původních 252 mld. CZK měl zvýšit o 30 mld. CZK na 282 mld. CZK. Spolu s tím vláda schválila i navýšení plánovaného schodku (z letošního srpna) pro příští rok, a to z 230 mld. CZK na 241 mld. CZK.


Euro dnes bez většího impulsu nejdříve pokračovalo v mírném posilování, v závěru dne ale vůči dolaru oslabilo k 1,116 USD/EUR. Dolarové i eurové tržní úrokové sazby měly tendenci mírně růst. Česká koruna byla během dne stejně jako ostatní regionální měny slabší (o 0,2 %).

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Mělo by hnutí STAN odejít z vlády spolu s Piráty?