Čína zakázala vývoz antimonu, klíčová odvětví v nejistotě

byznys

Čína, která dlouhodobě hraje klíčovou roli na trhu s antimonem, oznámila drastický krok, který může mít dalekosáhlé dopady nejen na americký vojenský průmysl a západní solární sektor, ale ina globální ekonomiku a bezpečnost.

Čína zakázala vývoz antimonu, klíčová odvětví v nejistotě
Si Ťin-pching, čínský prezident
18. srpna 2024 - 06:05

Podle nového nařízení čínské vlády je od dnešního dne zakázán vývoz antimonu, kovu nezbytného pro několik klíčových průmyslových odvětví, včetně vojenského a solárního sektoru. Tento krok přichází v době rostoucího napětí mezi Čínou a Západem a může výrazně ovlivnit nejen Spojené státy, ale i další západní země, uvádí německý Der Spiegel.

Antimon je materiál s mimořádným významem pro vojenský průmysl. Používá se při výrobě vysoce výbušných látek, raketových pohonných hmot a infračervených naváděcích systémů, které jsou klíčové pro moderní zbrojní systémy. Spojené státy, které jsou silně závislé na dovozu antimonu z Číny, mohou nyní čelit vážným problémům při udržování a modernizaci svých vojenských kapacit.

Kromě vojenských aplikací je antimon nezbytný pro výrobu fotovoltaických článků a speciálního skla, které jsou klíčovými komponenty pro solární průmysl. Tato skutečnost činí antimon nezbytným nejen pro vojenské, ale i pro energetické zabezpečení západních zemí. Vzhledem k tomu, že Čína kontroluje 32 % světových zásob antimonu, ale dominuje 80 % jeho produkce, je jasné, že tento krok bude mít značný dopad na globální trhy.



Zatímco jiné země, jako je Bolívie a Rusko, rovněž disponují významnými zásobami antimonu, případné přesměrování produkce do těchto regionů by vyžadovalo čas a značné technologické investice. Spojené státy by musely urychleně vybudovat nové výrobní linky a infrastrukturu, což by mohlo trvat několik let. Vzhledem k současné politické a ekonomické situaci je tento proces ještě složitější.

Zákaz vývozu antimonu z Číny přichází v kritickém okamžiku. Zatímco americký vojenský průmysl bude čelit komplikacím při zajišťování nezbytných materiálů pro svou činnost, západní solární průmysl může zaznamenat zpoždění ve výrobě a zvýšení nákladů. To vše v době, kdy se Západ snaží snižovat svou závislost na fosilních palivech a posilovat obnovitelné zdroje energie.

Tento krok čínské vlády může být vnímán jako strategický tah v rámci širšího geopolitického konfliktu, ve kterém Čína využívá svou dominanci v klíčových surovinách k prosazování svých zájmů. Spojené státy a jejich spojenci nyní čelí naléhavé výzvě nalézt alternativní zdroje antimonu a diverzifikovat své dodavatelské řetězce.

Psali jsme:

Zatímco svět čeká na další kroky čínské vlády, je zřejmé, že současná situace bude mít dalekosáhlé dopady na globální ekonomiku a mezinárodní bezpečnostní architekturu. Západní země budou muset rychle reagovat, aby minimalizovaly škody a zajistily si potřebné suroviny pro své klíčové průmysly.

(jak, der Spiegel, repro: guardian news)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: