Bruselská sprcha pro Fialovu vládu! Kovanda poukázal na čísla

byznys

Nedávno zveřejněná data Českého statistického úřadu (ČSÚ) a jejich revize Eurostatem, které odhalují větší deficit vládního hospodaření, než jaký Fialova vláda původně uváděla, přinášejí další důkazy o vážném selhání současného kabinetu.

Bruselská sprcha pro Fialovu vládu! Kovanda poukázal na čísla
Lukáš Kovanda, ekonom
4. října 2024 - 12:50

A co je horší, tento deficit nejenže překonává čísla z éry covidového šoku pod Babišem, ale také poukazuje na hrubé metodologické manipulace, jež měly deficit původně opticky snížit.

Fialova vláda, která se dostala k moci s jasným slibem stabilizovat veřejné finance, dnes čelí palčivé realitě. Podle upravených čísel hospodařila s deficitem téměř 347 miliard korun - dokonce větším než Babišova vláda v roce 2020, tedy v období pandemie, kdy česká ekonomika čelila hlubokému propadu. Jak je to možné, že v době, kdy ekonomika stagnovala a nedocházelo k žádným mimořádným událostem srovnatelným s covidem, je státní deficit vyšší? Je to důkazem, že současná vláda nejenže nedodržela své sliby, ale hospodařila ještě hůř.



Navíc, jak upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda, Eurostat opravil čísla takovým způsobem, že výsledek je nyní o téměř 60 miliard horší, než jaký prezentovala sama vláda. Tento rozdíl není pouze výsledkem metodologických odlišností, ale hlavně specifických postupů současné vlády, která se pokusila část svých dluhů “schovat”. Zahrnutí dividendy ČEZ do příjmů v objemu 54 miliard korun, přestože Eurostat jasně deklaroval, že tento příjem neuznává jako legitimní podle mezinárodní metodiky, je jen jedním z příkladů. Dalším problémem je vykazování deficitů mimorozpočtových fondů, jako je Státní fond dopravní infrastruktury, které vláda vyvedla mimo rozpočet, čímž uměle snižovala schodek.



ČSÚ i vláda se snaží tento propad omlouvat mimořádně vysokou inflací, která prý navyšuje nominální hodnotu deficitu. To je sice pravda, ale skutečný problém je v tom, že inflace a další faktory jsou spíše výsledkem nedostatku strukturálních reforem a nekoncepčního přístupu k hospodaření.

Nabízí se otázka, co přesně vláda udělala pro nápravu veřejných financí, když situace nejenže stagnuje, ale dokonce se zhoršuje. Místo dlouho slibované konsolidace a úsporných opatření vidíme jen další záplatování rozpočtu a přehazování čísel.

Výsledek? Druhý nejvyšší deficit v historii ČR, který překonává i krizová léta pandemie. Ukazuje se, že Fialova vláda nejenže nesplnila své předvolební sliby, ale hospodaří snad ještě hůře než její předchůdci.

Psali jsme:

Je čas si přiznat, že toto již nejsou jen statistické opravy. Toto je hluboká krize vládní kompetence a zodpovědnosti. Eurostat, na rozdíl od naší vlády, není zde k tomu, aby hrál s čísly hry. Fakta jsou jasná: jsme v hlubším problému, než jsme si možná připouštěli.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?