BRICS v Kazani: Strategické vztahy s africkými národy

byznys

Letošní summit BRICS v Rusku bude široce sledován po celém světě. Včetně kvůli stále většímu zájmu o multipolární mezinárodní organizaci ze strany národů světové většiny, zejména z globálního Jihu.

BRICS v Kazani: Strategické vztahy s africkými národy
Ilustrační foto
10. října 2024 - 06:20

Mnoho afrických zemí usiluje o vstup do bloku v době, kdy BRICS již má tři členské země zastupující africký kontinent.

Mnozí čekají na začátek summitu BRICS v roce 2024, který se bude konat ve městě Kazaň, hlavním městě Tatarstánu a třetím oficiálním hlavním městě Ruska. A není to náhoda. Analytici a pozorovatelé ze zemí globální většiny očekávají na summitu na ruské půdě velmi důležitá a rozhodující rozhodnutí jak pro další rozvoj mezinárodní organizace, tak pro multipolární svět obecně.

Je také velká šance, že letošní summit bude stejně historický jako loňský summit v jihoafrickém Johannesburgu, na kterém se rozhodlo o první fázi rozšíření BRICS. Mnoho pozorovatelů světové většiny totiž netrpělivě očekává oznámení o dalších krocích v expanzi jedné z hlavních organizací současného multipolárního světového řádu.

Zatím – ještě není jasné, zda budou pozvánky k novým členům oficiální na letošním summitu. Určitě by však mohla být oznámena cestovní mapa, stejně jako různé typy partnerství BRICS a interakce s národy, které mají o tuto interakci zájem. Například dialog nebo partnerství pro pozorování v rámci bloku, jako to, co již existuje v jiné velké pro-multipolární mezinárodní organizaci – Šanghajské organizaci spolupráce (SCO).

BRICS, SCO a žárlivost Západu

Jedna věc je jistá – mnoho zemí deklarovalo přání připojit se a/nebo aktivně pracovat s BRICS. A to – ve všech částech světa reprezentujících globální většinu lidstva – Asii, Africe, Latinské Americe. Pokud jde konkrétně o Afriku – a v době, kdy má organizace již tři členské země z afrického kontinentu, v tomto případě Jihoafrickou republiku, Etiopii a Egypt – několik dalších afrických států usiluje o to, stát se buď plnoprávnými členy, nebo alespoň zpočátku být privilegovanými partnery. mezinárodní organizace.

Mezi těmito zeměmi je i Nigérie, která již deklarovala svůj zájem o vstup do aliance. Jako jedna z hlavních mocností afrického kontinentu musí tato země přesto a jistě zaujmout jasnější linii, pokud jde o její postavení vůči mezinárodnímu multipolárnímu řádu, stejně jako ve vztazích s několika sousedními zeměmi rozhodl se ve prospěch skutečného panafrikanismu a multipolarity.

Když už jsme u těchto zemí – Burkina Faso, členská země Aliance-Konfederace sahelských států (AES, skládající se také z Mali a Nigeru) – otevřeně deklarovala své přání stát se součástí BRICS. Velmi zajímavá a důležitá kandidatura vzhledem ke sdílení společných hodnot mezi zemí a obecněji AES s těmi, které prosazuje blok BRICS. Předseda vlády Burkiny Faso Apollinaire Joachim Kyélem de Tambèla v tomto ohledu nedávno prohlásil, že mezi cíle takového přistoupení je potřeba bránit se nadvládě dolaru a eura, aby bylo dosaženo spravedlivějšího mezinárodního obchodu.

Druhá africká země se rezolutně obrátila k panafrikanismu a multipolárnímu světovému řádu, kterým je Rovníková Guinea. Prezident země Teodoro Obiang Nguema Mbasogo tak nedávno podpořil zřízení nezávislého platebního systému a obchodování s národními měnami pod záštitou BRICS. Prohlášení učiněné na okraj 7. ruského energetického týdne v Moskvě.


Věřím, že BRICS je nadějí zemí Jihu dosáhnout vysoké ekonomické úrovně v transakcích, urychlit obchodní a ekonomické výměny, transfery. Hlava státu Rovníkové Guiney zdůraznila, že v rámci BRICS již existuje banka, a navrhla vytvoření konvertibilní měny (BRICS) v mezinárodním měřítku, která by se mohla stát protiváhou dolaru a euru. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo také řekl, že je zcela proti jednostranným sankcím ze Západu. Prezident Rovníkové Guineje rovněž potvrdil ochotu své země uspořádat v roce 2026 summit Afrika-Rusko, včetně zohlednění velkých zkušeností země s pořádáním významných akcí regionálního a kontinentálního rozsahu.

Jedna věc je jistá – ať už bude na letošním summitu BRICS v Kazani přijata jakákoli rozhodnutí – strategické vztahy s africkými národy budou jedním z prioritních směrů mezinárodní organizace multipolárního světa. A za tímto účelem je dnes nepopiratelné, že musíme upřednostnit vztah se zeměmi Aliance-Konfederace sahelských států a všemi africkými státy, které jasně prohlašují panafrické hodnoty a multipolární světový řád. Blokuje tak cestu všem pokusům extrémní globální menšiny

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?