BRICS potvrdil 159 účastníků, kteří přijmou nový platební systém

byznys

Po nedávných spekulacích o tom, kolik zemí přijme nový platební systém BRICS Pay, blok potvrdil, že 159 účastníků je připraveno systém přijmout.

BRICS potvrdil 159 účastníků, kteří přijmou nový platební systém
Platební platforma BRICS
12. září 2024 - 10:50

Podle portálu watcher.guru je tato ekonomická aliance tedy připravena vyrazit plnou silou, jakmile bude systém spuštěn.

Nyní se všechny oči upírají na to, kdy k tomuto spuštění dojde. Mnozí předpokládají, že by to mohlo být oznámeno na velmi očekávaném summitu BRICS v roce 2024. Pokud by k tomu došlo, blok již uvedl, že existuje dlouhá řada subjektů, které jsou připraveny systém přijmout.

Začátkem tohoto roku oznámil blok BRICS vytvoření platební platformy založené na blockchainu, která by měla předefinovat globální ekonomické postavení aliance. Navíc by konkurovala některým z největších platebních systémů na světě, včetně západními zeměmi preferovanému systému SWIFT.

Nyní BRICS potvrdil, že 159 účastníků přijme nový platební systém. Ruské úřady toto číslo nedávno ověřily v opravě, jak uvádí zpráva Yahoo. Ačkoli se dříve spekulovalo o zapojení 160 zemí, počet byl následně upřesněn.



Platební systém je zásadní pro probíhající snahy bloku o de-dolarizaci. Poskytne zúčastněným zemím možnost obchodovat v místních měnách, čímž výrazně ovlivní, jak tyto země provádějí obchodní transakce. Tím se sníží mezinárodní závislost na americkém dolaru.

Bude to mít velký význam pro Rusko, které bylo po sankcích z roku 2022 značně omezeno ve svých obchodních schopnostech. Tato „zbraň“ byla klíčovým důvodem pro přijetí de-dolarizačních opatření. Nyní je blok připraven konkurovat na globální scéně, stejně jako země, jejichž měny získají díky platební platformě větší možnosti.

Potvrzení rovněž uvádí, že více než 20 zemí se bude účastnit platformy BRICS Pay. Ačkoli tyto země nebyly blíže specifikovány, pravděpodobně se jedná o státy, které letos usilují o připojení k alianci. Nadcházející summit v roce 2024 se také zaměří na probíhající rozšiřování bloku.

Psali jsme:

Mezi země, které usilují o vstup do BRICS, patří například Venezuela, Malajsie, Thajsko, Nigérie a Turecko. Posledně jmenovaná země je uznávaným členem NATO, což by významně posílilo postavení bloku v geopolitickém smyslu. Turecko by se stalo prvním členem NATO, který by byl začleněn do tohoto uskupení, založeného na principech globálního Jihu.

(nov, watcher.guru, repro: fastepo)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: