Ázerbájdžán formálně požádal o členství v BRICS

byznys

Ázerbájdžán oficiálně podal v úterý podle mluvčího Ministerstva zahraničních věcí Aykhana Hajizada žádost o členství v BRICS.

Ázerbájdžán formálně požádal o členství v BRICS
Ilustračí foto
22. srpna 2024 - 06:30

Tento krok následuje po přijetí "Společné deklarace Ázerbájdžánské republiky a Čínské lidové republiky o navázání strategického partnerství" dne 3. července během summitu Šanghajské organizace spolupráce v Astaně, informuje server News.Az

V článku 4.5 této deklarace Ázerbájdžán vyjadřuje svůj zájem připojit se k BRICS, přičemž Čína vítá účast Ázerbájdžánu v rámci spolupráce BRICS.



Skupina BRICS, která byla založena v roce 2006, je mezivládní organizací zahrnující Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku. Skupina se od té doby rozšířila o další členy, mezi které patří Egypt, Etiopie, Írán a Spojené arabské emiráty.

V roce 2006 vytvořily Brazílie, Rusko, Indie a Čína skupinu BRIC. Jihoafrická republika se připojila v roce 2010, čímž vznikla skupina BRICS.

Psali jsme:

Cílem této skupiny je sdružit nejdůležitější rozvojové země světa a postavit se proti politické a ekonomické moci bohatších států Severní Ameriky a západní Evropy.

(jk, NewsAZ, repro: x)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: