Bílá pastelka je opět v ulicích. Sbírku letos podpoří i Olga Lounová

Jubilejní 25. ročník sbírky pro nevidomé a slabozraké s názvem Bílá pastelka je tu. Sbírka probíhá od 14. do 16. října po celé České republice a letos ji podpoří populární česká zpěvačka Olga Lounová.

Bílá pastelka je opět v ulicích. Sbírku letos podpoří i Olga Lounová
Sbírka Bílá pastelka
14. října 2024 - 19:15

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) je spolkem sdružujícím tisíce osob s těžkým zrakovým hendikepem a zároveň organizací, která poskytuje širokou škálu nezbytných služeb pro tuto cílovou skupinu. Valná většina zaměstnanců jsou osoby s vážným zrakovým hendikepem. SONS existuje již od roku 1996 a od té doby má více než 70 odboček napříč celou Českou republikou.

Kromě toho, že SONS nabízí sociálně aktivizační služby pro těžce zrakově postižené osoby (organizace aktivit, svépomocných skupin, aktivizačních klubů, pozn. redakce), technické poradenství při výběru pomůcek, odborné sociálně právní a pracovně právní poradenství, vydává také časopisy v Braillově písmu či zvukové podobě anebo se podílí na výcviku vodicích psů. A také pořádá každoročně sbírku na pomoc nevidomým a slabozrakým.   

Pro Bílou pastelku zpívá letos Olga Lounová

Sbírkové dny 25. ročníku Bílé pastelky jsou tu. Stejně jako v předchozích letech potkáte v ulicích Vašeho města dobrovolníky s kasičkami, tentokrát ve dnech 14. – 16. října.  Letos pomáhá v ulicích přes 4000 dobrovolníků. A pokud byste chtěli pomoci i Vy, můžete přispět ZDE.

Ani letos nebude chybět závěrečný koncert, a to již tradičně v poslední sbírkový den, tedy ve středu 16. října v dolní části Václavského náměstí v Praze od 14:30 hod.

Poslechnete si slova prezidenta SONS Luboše Zajíce, který přiblíží činnost a poslání organizace, ale i důležitost empatie a pomoci lidem se zrakovým postižením. Slovo pak bude mít ředitelka Tyfloservisu, paní Eva Machová, a zástupci jednoho z podporovatelů sbírky Lions Clubs International – D122. Celým programem Vás provede moderátor Radek Jirgl.


Pro dobrou náladu a pohodovou atmosféru celého odpoledne jsou připravena umělecká a hudební vystoupení. Tentokrát přijde podpořit Bílou pastelku česká populární zpěvačka Olga Lounová. Za připomenutí stojí, že loni podpořil sbírku svým vystoupením zpěvák Richard Krajčo z kapely Kryštof a předloni zpěvák Vojta Dyk.

Během koncertu pro Bílou pastelku vystoupí zpěvačka Kamila Blažková Koncová v doprovodu Adama Blažka (klávesy).
 
Dále se můžete těšit i na vystoupení jazzové studentské kapely Big Braille Band, která hraje už od doby, co byl na konzervatoři Jana Deyla otevřen v roce 2017 samostatný obor Saxofon. Big Braille Band tvoří skupina mladých nadšených muzikantů, kteří se scházejí ve volném čase, a to jak studenti, tak absolventi školy, zkrátka lidé, kteří mají tento typ muziky rádi.



A samozřejmě nemohou chybět pomocníci ze Střediska výcviku vodicích psů – tedy naši úžasní pejsci se svými dovednostmi, kteří se pilně učí, aby pak mohli pomáhat svým "páníčkům" a bezpečně je dovedli kam je třeba.


V průběhu odpoledne si budou moci návštěvníci vyzkoušet také pomůcky, které lidem se zrakovým postižením usnadňují život. Přijďte si poslechnout hezkou muziku a svojí účastí podpořit dobrou věc. 

Stručný harmonogram:
14:30 - zahájení koncertu
14:50 - 15:20 Kamila Koncová Blažková (zpěv) + Adam Blažek (klávesy)
15:30 - ukázka výcviku vodicích psů pro nevidomé
16:00 - 16:50 - Big Braille Band – soubor studentů a absolventů Konzervatoře Jana Deyla pro zrakově postižené
17:00 - 17:40 - Olga Lounová


Za redakci serveru Prvnizpravy.cz Bílé pastelce přejeme, ať se vydaří, a také ať se podaří vybrat mezi dárci více než v předchozích ročnících.

(m.hynek, bílá pastelka, foto: red.)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?