Stejná snaha státu ochránit lidské zdraví před prokazatelně negativními dopady tabákového kouře je však neustále a dlouhodobě napadána. Česká republika se tak řadí do skupiny takových evropských států, jako je Bělorusko a část Balkánu, které ještě kouření v restauracích nezakázaly. Náš zákonodárný sbor tak ignoruje přání 78 procent obyvatel, kteří si tento zákaz přejí, a dokonce by s tímto opatřením souhlasilo i 41 procent samotných kuřáků.
Naším základním cílem by měla být především ochrana dětí a mladých lidí, kteří nejčastěji začínají kouřit a pít v barech, restauracích a na diskotékách. Pokud by zde zákaz kouření platil, podle vlastních slov by čtvrtina pravidelných a polovina příležitostných kuřáků vůbec kouřit nezačala.
Pro regulaci kouření jednoznačně hovoří neoddiskutovatelná data o negativních dopadech na zdraví lidí. Seriozní studie ukazují, že asi 50 procent kuřáků umírá předčasně a v průměru o čtrnáct let dříve. Kuřáci navíc často několik let trpí vážnými chorobami, a to platí i pro kuřáky pasivní. Desítky tisíc pracovníků ve veřejném stravování jsou tak denně poškozovány na svém zdraví i právech, protože jim zaměstnavatelé nezabezpečili zdraví neškodlivé pracovní prostředí, i když tuto povinnost mají ze zákona.
Dobrovolní i nedobrovolní kuřáci trpí ve větší míře kardiovaskulárními chorobami, rakovinou plic a respiračními onemocněními. Jestliže jsou cigaretovému kouři vystaveny děti, pak u nich narůstá výskyt kašle, bronchitidy, zápalu plic a dušnosti. Kojenci jsou více ohroženi syndromem náhlého úmrtí.
Náklady na léčení nemocných a práce neschopných osob v produktivním věku v důsledku kouření jsou pak mnohem větší než halasně propagované výnosy z daní na tabákové výrobky! Často se také hovoří o nemožnosti zákazu kouření v restauracích v souvislosti se svobodou podnikání a jsou vykreslovány katastrofální scénáře o vylidněných a následně zkrachovalých podnicích.
Když pominu spornost otázky svobody podnikání na úkor zdraví a životů lidí, tak studie a praxe ze zemí, kde již takový zákaz existuje, jasně ukazují nezpochybnitelná fakta. Například v Norsku se návštěvnost nejen nesnížila, ale naopak došlo k nárůstu obratu restaurací, a dokonce i barů.
Na otázku, zda potřebujeme zákaz kouření v restauracích, lze tedy jednoznačně odpovědět ANO.
Soňa Marková