Vysoce očekávaná debata mezi Bidenem a Trumpem

zprávy

Dnes večer (03:00 našeho času) se Donald Trump a Joe Biden střetnou v první ze dvou debat, ještě před tím, než budou oficiálně nominováni svými stranami.

Vysoce očekávaná debata mezi Bidenem a Trumpem
Donald Trump a Joe Biden
27. června 2024 - 14:35

Načasování je nezvyklé — tyto události se obvykle konají později v roce, po mediálním šílenství kolem stranických konvencí a když už více voličů věnuje volbám pozornost. Trump se však chlubil, že bude debatovat s Bidenem „kdykoli a kdekoli", a úřadující prezident toho využil tím, že navrhl příznivé místo (CNN) a nejbližší možný termín.

Obě kampaně se také rozhodly opustit Komisi pro prezidentské debaty, která tyto akce organizuje od roku 1988. Republikáni byli dlouho podrážděni vnímanou zaujatostí Komise, která sahá až k neplánovanému (a nesprávnému) fakt-checkingu Mitta Romneyho od moderátorky CNN Candy Crowleyové v roce 2012. Demokraté byli rozčilení, že Chris Wallace z Fox News v roce 2020 dostatečně nekontroloval fakta Trumpa. Proto se letos rozhodli pro volnější formát, a CNN se ujala organizace, uvádí ve svém komentáři UnHerd.

Trump: Válku na Ukrajině vyprovokovaly Bidenovy plány s NATO

Prezidentská debata bývá často prvním dlouhým, převážně nepřipraveným představením kandidátů mnoha Američanům. To ale nebude tento případ. Biden i Trump už každý odsloužil jedno prezidentské období, což je činí známějšími než typického kandidáta, a oba už nějakou dobu vedou své kampaně.

Podivně, je to současný prezident, kdo má z této debaty nejvíce co získat. Téměř od počátku jeho prezidentství je Biden sužován zvěstmi, že je na tento úřad příliš starý a oslabený. Tato událost tyto zvěsti otestuje. Prezident tedy bude muset vypadat, že má situaci pod kontrolou a že ovládá fakta a argumenty potřebné k přesvědčení voličů.

Mezitím by Trump mohl vyhrát tím, že se bude prezentovat jako klidný a soustředěný — ale to vždy bylo pravdivé a vždy se to snadněji řekne, než udělá. Při jejich prvním setkání v roce 2020 Trump tolik přerušoval a překřikoval Bidena, že se debata stala obtížně sledovatelnou. Jake Tapper z CNN (moderátor nadcházející debaty) to nazval „horkým zmatkem uvnitř popelnicového požáru uvnitř vlakového vraku" a „nejhorší debatou, jakou jsem kdy viděl". Pokud je Bidenovým úkolem udržet se pohromadě, Trumpovým úkolem je neházet si klacky pod nohy.


Pokud však nedojde k nějaké opravdu neobvyklé události, samotná debata pravděpodobně mnoho nezmění. V minulých letech kandidáti zaznamenali po debatě „náraz" v průzkumech díky dobrému výkonu. Romney se v roce 2012 krátce dostal do vedení po své druhé debatě s prezidentem Barackem Obamou, než se postupně vrátil tam, kde začal.

Brzké načasování této debaty činí ještě pravděpodobnějším, že jakýkoli krátkodobý efekt vyprchá, a povaha soupeření v roce 2024 naznačuje, že i špatný výkon jednoho nebo druhého kandidáta bude časem přehlížen. Tito kandidáti jsou v myslích voličů lépe definovaní než téměř kdokoli v moderní historii. Každý ve věku voličů žil v zemi, kterou nejprve řídil Trump a poté Biden. Mají oba změřené a většina není přesvědčitelná. Dokonce ani Trumpových 34 trestných činů sotva pohnulo jehlou v průzkumech.

Nejpřesvědčitelnějšími voliči mohou být „dvojí nenávistníci" — ti, kteří oba muže vnímají negativně. Mnozí z nich nikdy nebudou volit jednoho z kandidátů a pravděpodobně nebudou volit ani toho druhého. Zde možná zůstávají ti, kteří stále čekají na přesvědčení, že jeden z těchto dvou kandidátů je o něco méně hodný jejich opovržení.

Proto bude zajímavé sledovat, zda se během debaty objeví momenty, které by mohly ovlivnit právě tuto skupinu nerozhodnutých voličů. Oba kandidáti musí předvést, že jsou schopni vést zemi v turbulentních časech a že mají jasnou vizi pro budoucnost Ameriky.

Joe Biden, který čelí neustálým otázkám ohledně svého zdraví a mentální zdatnosti, bude muset během debaty prokázat, že je stále energický a schopný čelit náročným výzvám prezidentské funkce. Pro Bidena bude důležité ukázat, že má pevné základy a že jeho politika je postavena na zkušenostech a rozumných řešeních.

Donald Trump, na druhé straně, bude muset ukázat, že se dokáže udržet v klidu a prezentovat své argumenty bez zbytečných výbuchů emocí. Jeho strategie by měla zahrnovat snahu přesvědčit voliče, že je stále tím rozhodným a nekompromisním lídrem, kterým byl v minulosti, ale zároveň musí prokázat, že se dokáže poučit z chyb a zlepšit svůj přístup k vládnutí.

Role moderátora, Jakea Tappera z CNN, bude také klíčová. Tapper bude muset zajistit, aby debata probíhala v rámci civilizovaných pravidel a aby oba kandidáti měli stejný prostor pro prezentaci svých názorů. Po zkušenostech z předchozích debat bude důležité, aby moderátor dokázal udržet kontrolu nad diskusí a zabránil tomu, aby se z debaty stal chaos.

Výsledek této debaty bude důležitým ukazatelem, jak se bude vyvíjet zbytek kampaně. Pokud se jednomu z kandidátů podaří výrazně zaujmout voliče, může to znamenat významný posun v jeho prospěch. Avšak vzhledem k tomu, že obě strany mají své pevné příznivce, je také možné, že debata nebude mít na konečný výsledek voleb zásadní dopad.

Jedno je jisté: dnešní debata bude jednou z nejsledovanějších politických událostí tohoto roku a bude hrát klíčovou roli v utváření názorů voličů na oba kandidáty. V době, kdy je Amerika rozdělená a politická polarizace dosáhla nových výšin, je každý takový okamžik příležitostí pro oba kandidáty, aby předvedli svou schopnost vést a sjednotit zemi.

Přímý přenos prvního prezidentského duelu Biden vs. Trump. Tlumočeno do českého jazyka, můžete sledovat v 02:20 našeho času na CNN Prima NEWS i CT24.

(rp,prvnizpravy.cz,unherd,foto:arch.)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?