Výměna velitele ukrajinského letectva nebyla jenom kvůli F-16

zprávy

Velitel ukrajinského letectva Mykola Olesčuk reagoval na své odvolání citací bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného. „Ať to pro nás bude jakkoli těžké, rozhodně se nebudeme stydět ,“  napsal generál na Telegramu po svém propuštění.

Výměna velitele ukrajinského letectva nebyla jenom kvůli F-16
Mykola Olesčuk, bývalý velitel ukrajinského letectva
3. září 2024 - 03:20

Podle lidí obeznámených s událostmi v Kyjevě tak Olesčuk vyslal jasný vzkaz ukrajinskému prezidentovi Vladimiru  Zelenskému a naznačil, že bude stát po boku bývalého šéfa armády, když dojde k zúčtování mezi Zelenským a Zalužným v boji o moc v Kyjevě.

Mnoho hříchů


Připomeňme, že ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij  po ztrátě F-16 odvolal velitele ukrajinského letectva Mykolu Oleščuka. Zelenskij tvrdí, že se rozhodl nahradit generála Olesčuka, aby posílil ukrajinské síly na velitelské úrovni.

„Je nutné posílit a chránit lidi a personál i na velitelské úrovni,“  zdůraznil Zelenskij a poděkoval pilotům, inženýrům a „všem, kteří skutečně bojují za Ukrajinu". Jak informovala „Ukrajinská pravda“, generálporučík Anatolij Krivonožko, velitel vzdušného velitelství „Střed“, bude dočasně vykonávat povinnosti velitele letectva Ozbrojených sil Ukrajiny.


Pravda, Olesčuk udělal v posledních měsících při velení ukrajinskému letectvu řadu chyb! Kromě ztráty jedné F-16, o které se dodnes neví, zda byla sestřelena „přátelskou palbou“, nebo sestřelena ruským Su-35, se mu přičítá i to, že umožnil televiznímu štábu vyfotit letecké základny na západě Ukrajiny, což umožnilo Rusům je najít a zaútočit Kinžaly. Základna při té příležitosti utrpěla brutální poškození a v podzemních hangárech byly údajně těžce poškozeny další dvě F-16. Kyjev obdržel šest amerických stíhaček a pokud mají média a vojenští blogeři pravdu, za necelý měsíc bude mít Ukrajina jen tři F-16.

Zástupkyně šéfa Výboru pro obranu Nejvyšší rady Mariana Bezugla obvinila Olesčuka, že nepřipravil letectvo na přijetí F-16 a že ukrajinští generálové nepoužívají letadla a systémy protivzdušné obrany správně. Bezugla také poznamenala, že dva americké systémy protivzdušné obrany „Patriot“ byly zničeny, protože nebyly přesunuty a nebyly zamaskovány. Vedení ukrajinského letectva podle jejích informací falšuje statistiky sestřelených ruských raket.


Jasné pozadí

Přestože oficiální Kyjev vytrvale tvrdí, že šlo o vojenskou změnu kvůli „chybám“ velitele letectva, média jsou přesvědčena, že je to způsobeno něčím jiným. Zelenskij se podle nich připravuje na souboj se Zalužným, který je prvním kandidátem na jeho nástupce ve funkci prezidenta Ukrajiny, a Oleščuk je známý jako muž, který podporuje bývalého šéfa armády.

Ukrajinští a ruští analytici tvrdí, že Zelenskij ví, že Západ hraje dvojí hru a že si je vědom silné podpory, které se generál ve výslužbě těší v ukrajinské armádě i mezi lidmi. Navíc připomínají, že Zalužnyj je velvyslancem Ukrajiny ve Velké Británii, takže tam s ním mohou západní zpravodajské služby bez překážek spolupracovat. 

Na Ukrajině vyšla první kniha s biografií bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny Valerije Zalužného. Jmenuje se „Železný generál“ a napsala ji PR žena bývalého velitele Ludmila Dolgonovskaja.

Na internetu jsou již zveřejněny úryvky z biografie. Kromě mnoha bodů, které mají vytvořit pozitivní obraz „železného generála“, obsahuje kniha poměrně ostrou kritiku Zelenského týmu a prezidentské kanceláře.

Z knihy můžeme usoudit, že konfrontace mezi Zalužným a Bankovou začala ještě před začátkem totální invaze do Ruské federace.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif