Ukrajinci se musí „morálně“ připravit na ústup ze Selidova, Torecka a Ugledaru

zprávy

Zklamaně vyznívají prognózy vývoje situace v Doněcké oblasti z ukrajinské a západní strany, píše se na ukrajinském webu Strana.

Ukrajinci se musí „morálně“ připravit na ústup ze Selidova, Torecka a Ugledaru
Ilustrační foto
24. září 2024 - 04:20

Ukrajinci se musí „morálně a psychologicky“ připravit na ústup ukrajinských ozbrojených sil ze Selidova, Torecka a Ugledaru. Uvedl to vojenský expert Konstantin Mašovec. „To se nutně nemusí stát a opravdu bych se rád mýlil, ale z informací, které mám, je to velmi pravděpodobný scénář vývoje událostí v blízké budoucnosti,“ píše analytik ukrajinské skupiny. „Informační odpor."



Poslankyně Mariana Bezugla píše, že kromě Ugledaru nejsou připravena opevnění v okolí Kuračova, Časov Jar a Konstantinovka. Ve stejné době podle Bezugly začala výstavba opevnění kolem Pokrovska a Mirnogradu, ale jde o „místní iniciativu“.

Do Doněcké a Charkovské oblasti jsou navíc podle poslankyně posílány k doplnění brigády nově mobilizovaných, „které se nezúčastnily bojů a prchají ze strachu a nedostatku výcviku. Převážně mobilizovaní důstojníci těchto brigád neprošli koordinací a neznají základní věci. To se nadále provádí namísto přednostního doplňování bojových brigád," uvedla.


Již citovaný článek Financial Times uzavírá, že útok na Kursk nepomohl Ukrajině udržet situaci na východní frontě, kde Rusko „drtí“ ukrajinské jednotky.

„Ukrajina doufala, že její smělá operace přiměje Kreml k přesunu zdrojů z Doněcké oblasti s cílem oslabit  silu ruské armády v tlaku na  Pokrovsk a Mirnograd, logistické uzly, ale to se nestalo, místo toho ruské jednotky dobyly několik měst,“ píše se v článku.

Někteří velitelé ukrajinských ozbrojených sil a mnoho vojáků to vidí jako náklady na ofenzívu v Kurské oblasti. „Kursk byl dobrý nápad, ukázal, že Rusko je slabší, než si mnozí mysleli. Ale platíme za to větším území vlastní půdy," řekl velitel ukrajinské jednotky pozemních sil.

Ruští vojáci se poučili z předchozích chyb, uvedli představitelé ukrajinské armády. Vyhnuli se velkým útokům s tanky a obrněnými vozidly. „Jejich nová taktika vedla k nedávným úspěchům v Doněcké oblasti,“ píše FT. „Malé skupinky Rusů je těžké zasáhnout nejen granáty, ale i drony. Také je toho málo, co mohou Ukrajinci udělat s ruskými útočnými vrtulníky a letadly nesoucími klouzavé bomby“.


Velitelé navíc říkají, že ztráty ukrajinských jednotek výrazně vzrostly.

Jurij, velitel 68. brigády, jejíž jednotky nebyly schopny bránit Novogrodovku, říká, že nedávné bitvy byly „velmi intenzivní“. „Je zde více ztrát než dříve," řekl. Voják odmítl jmenovat rozsah ztrát, ale řekl, že jeho jednotka je ve zničeném stavu: zranění vojáci byli posláni do nemocnic a psychiatrických oddělení a zdraví byli převezeni k jiným jednotkám.

Boje o Ugledar naznačují, že Rusko neustále mění své přístupy, oslabuje útoky tam, kde Ozbrojené síly Ukrajiny přivádějí zálohy, a posiluje je na jiných místech. „Vidíme, že se tvoří mnoho kotlů," řekla armáda novinám a komentovala situaci jižně od Pokrovského výběžku, směrem na Kuračovo a Ugledar.

Ukrajina by mohla ztratit Pokrovsk během dvou až tří měsíců, předpokládá zástupce bezpilotního průzkumného oddílu. Je přesvědčení, že město čeká kvůli neustálému ostřelování stejný osud jako Bachmut.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky krajských voleb?

Ano 74%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif