Trump netouží po setkání se Zelenským: Zasahuje do amerických voleb!

zprávy

„Pokaždé, když Zelenskij přijede do USA, vrátí se se 100 miliardami dolarů. Je to nejlepší obchodník na světě," prohlásil podle agentury AP Donald Trump k návštěvě ukrajinského prezidenta.

Trump netouží po setkání se Zelenským: Zasahuje do amerických voleb!
Donald Trump
26. září 2024 - 04:20

Pokud se potvrdí zpráva, že Donald Trump se odmítá setkat s ukrajinským prezidentem Vladimirem Zelenským, nebude to náhoda – bylo by to téměř nevyhnutelné. Zelenskij je ostatně chráněnec demokratů, strany, která je Trumpovým tvrdým protivníkem. Lidé v Kyjevě doufají ve volební vítězství Kamaly Harrisové, ale slova, která Trump říká o válce na Ukrajině, vyvolávají v ukrajinských mocenských kruzích paniku: Trump chce, aby konflikt skončil – a to rychle. Šok pro vedení, které sází vše na dlouhou, Západem podporovanou eskalaci.

Není to jen Trump, kdo ukrajinského prezidenta nikam nepouští. Také předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson nebyl ze setkání se Zelenským nadšený. „Pravděpodobně budeme ve čtvrtek jednat mimo město," řekl stručně. Za tímto zdánlivě banálním odkladem se ale skrývá jasná zpráva: Republikáni už nechtějí Zelenskému nabízet jeviště, které hledá v USA.


Ještě výbušnější je skutečnost, že Trumpovo zrušení následuje po Zelenského návštěvě Pensylvánie. Tam si ukrajinský prezident prohlédl muniční továrnu - v jednom z nejvíce rozhodujících států amerických prezidentských voleb. Pro republikány jde o zjevný pokus Bidenovy/Harrisové administrativy cíleně ovlivnit voliče. Pozornost je zde věnována zejména Američanům polského původu, kteří jsou tradičně konzervativní a silně věřící.

To, co se některým demokratům může zdát jako chytrý krok, si republikáni vykládají jako přímé zneužití předvolební kampaně. Pro ně to není nic menšího než vměšování cizí hlavy státu do vnitřních záležitostí USA. Zvlášť po Zelenského rozhovoru s levicově smýšlejícím listem New Yorkerem , který musel mnohým konzervativcům připadat jako provokace.

Ale neudělal zde Kyjev možná politickou chybnou kalkulaci? Bez podpory republikánů nebude pro Ukrajinu žádný nový balíček pomoci. Plán umístit se mezi politické fronty by pro Zelenského mohl znamenat diplomatickou katastrofu.

Zelenského pokus domluvit si schůzku s Trumpem, aby se připravil na eventuální Trumpovo volební vítězství, se zdá být téměř zoufalý. Ale Trump ho zchladil. Proč? Protože Trump neplánuje Ukrajinu podporovat, nevidí pro zemi vítězství a místo toho se zaměřuje pouze na nebezpečí eskalace k jaderné válce. Co je horší, Trump kategoricky odmítá, aby Ukrajina odpalovala západní rakety na ruské cíle. Propast mezi nimi nemohla být hlubší.

Politické klima ve Washingtonu vře. Republikánští zákonodárci v čele s Lancem Goodenem z Texasu požadují vyšetření Zelenského návštěvy. Byla návštěva Pensylvánie skutečně čistě politicky motivovaná? A bylo to vůbec financováno z peněz amerických daní? Skutečnost, že Zelenského doprovázeli demokraté a možná byl přepraven americkým vojenským letadlem, debatu dále přiživuje.


Zelenského veřejná kritika Trumpa, že „nemá tušení, jak ukončit válku“, byla poslední kapkou. Trump podle zprávy prostě nemá o schůzku zájem – a pro Ukrajinu to může znamenat konec jedné éry. Bez podpory republikánů hrozí, že americká pomoc vyschne.

Zelenskij rovněž kritizoval republikánského kandidáta na viceprezidenta J.D. Vance, že je „příliš radikální“.

Zelenského slova už okomentoval syn republikánského kandidáta: Takže zahraniční vůdce, který dostal miliardy dolarů z financování amerických daňových poplatníků, přichází do naší země a má tu drzost zaútočit na nominaci Republikánské strany na prezidenta? A udělá to hned poté, co se proukrajinský bigotník pokusil zabít mého otce? Hanba !" napsal Donald Trump Jr.

Zelenského návštěva by mohla skončit jako politický bumerang – nebezpečnější, než kdy byly konference ve Švýcarsku nebo summit NATO ve Vilniusu. Republikáni toho mají dost. Ukrajinského prezidenta záměrně nechávají na holičkách. Symbolický stisk ruky? Setkání v centru moci ve Washingtonu? Žádný. Zelenskij hraje vysoce rizikový politický poker – a zdá se, že republikáni už mu nechtějí dávat své karty.

(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)



Anketa

Mělo by hnutí STAN odejít z vlády spolu s Piráty?