Roste nebezpečí jaderného zbrojení

zprávy

Během studené války zajišťovaly jaderné zbraně stabilitu. Dnes však mnoho zemí vlastní jaderné zbraně nebo na nich pracuje. Emeritní prezident Rady pro zahraniční vztahy Richard Haass zároveň varuje, že oslabila tabu jejich použití.

Roste nebezpečí jaderného zbrojení
Richard Haass
6. září 2024 - 09:50

Při zmínce o „proliferaci“ si většina lidí představí šíření jaderných zbraní. Devět zemí (Čína, Francie, Indie, Izrael, Severní Korea, Pákistán, Rusko, USA a Spojené království) má tyto zbraně ve svém arzenálu. Ale mnoho dalších států má schopnosti a možná i motivaci je vyrobit. Navíc hrozí, že teroristické skupiny získají jednu nebo více těchto zbraní a způsobí s nimi strašlivé škody.

Tento typ proliferace je často označován jako „horizontální“. Největším bezprostředním problémem v této oblasti zůstává Írán, který výrazně zkrátil dobu potřebnou k vývoji jedné nebo více jaderných zbraní. Írán s jadernými zbraněmi by je mohl použít. A i kdyby ne, mohl by se domnívat, že beztrestně vyvíjí nátlak na Izrael nebo jednoho či více svých arabských sousedů, nebo je přímo (či prostřednictvím jednoho ze svých zástupců) napadnout konvenčními zbraněmi, uvádí Haass v komentáři pro německý deník Handelsblatt.

Írán vyzbrojený jadernými zbraněmi by pravděpodobně spustil regionální zbrojní závody. Taková dynamika by dále destabilizovala nejnepředvídatelnější a nejméně stabilní region světa.

V současnosti si však zaslouží pozornost jiný druh proliferace: vertikální proliferace, tedy kvalitativní a/nebo kvantitativní rozšiřování jaderných arzenálů devíti zemí, které již tyto zbraně vlastní. Nebezpečí spočívá nejen v tom, že jaderné zbraně by mohly být použity ve válce, ale i v tom, že se zvyšuje pravděpodobnost války, protože vlády, jako například Írán, jsou povzbuzeny k agresivnějšímu prosazování svých geopolitických cílů, protože věří, že to zvládnou beztrestně.



Nejrychleji rostoucí jaderný arzenál na světě dnes patří Číně. Čína je na dobré cestě dohnat USA a Rusko během jednoho desetiletí a neprojevuje zájem o jednání o kontrole zbrojení, která by zpomalila její zbrojení nebo omezila její kapacity.

A pak je tu ještě Severní Korea. Ani ekonomické sankce, ani diplomacie dosud nedokázaly omezit severokorejský jaderný program. Není nereálné si představit severokorejský útok na Jižní Koreu nebo dokonce Japonsko s konvenčními silami, spojený s jaderně podloženou hrozbou pro USA, aby nezasahovaly. To vyvolává veřejný tlak v Jižní Koreji na vývoj vlastních jaderných zbraní. Ukazuje to také, že vertikální proliferace může spustit horizontální proliferaci, zejména pokud země, které jsou nyní pod ochranou USA, začnou pochybovat o jejich ochotě riskovat své bezpečí na jejich obranu.

Dalším důvodem k obavám je Rusko. Rusko a USA disponují dvěma největšími arzenály jaderných zbraní na světě. Oba státy jsou vázány smlouvami o kontrole zbrojení (New-START), které omezují počet jaderných hlavic, které mohou rozmístit, a počet nosných systémů. Kromě toho dohoda obsahuje různé mechanismy pro usnadnění ověřování, aby si obě vlády mohly být jisty, že druhá strana dodržuje podmínky smlouvy.

Smlouva New START vyprší v únoru 2026. Rusko by mohlo odmítnout znovu se zavázat k prodloužení smlouvy, možná kvůli tomu, že po výkonu svých ozbrojených sil na Ukrajině je více než kdy dříve závislé na svém jaderném arzenálu. Nebo by mohlo usilovat o získání ústupků od USA v otázce Ukrajiny výměnou za svou ochotu nadále dodržovat dohodu.

Psali jsme:

Washington znepokojuje nejen to, co by mohlo Rusko podniknout, ale také skutečnost, že USA nyní čelí třem jaderně vyzbrojeným protivníkům, kteří by mohli koordinovat svou politiku a v případě krize vytvořit jednotnou jadernou frontu. To vše nutí USA přehodnotit svou vlastní jadernou politiku.

V březnu údajně americká vláda dokončila pravidelnou revizi svých jaderných sil. USA nyní vynaloží minimálně miliardy dolarů na novou generaci bombardérů, raket a ponorek. V nejhorším případě bychom mohli vstoupit do éry nestrukturovaného jaderného zbrojení.

To vše vede k nebezpečnému okamžiku. Tabu spojené s používáním jaderných zbraní se v průběhu času oslabilo. Ve skutečnosti ruští vládní představitelé v souvislosti s Ukrajinou jasně naznačili svou ochotu použít jaderné zbraně.

Jaderné zbraně hrály během studené války stabilizující roli. Jejich existence pravděpodobně přispěla k tomu, že válka zůstala „studená“. Ale tehdy byli jen dva rozhodující aktéři a každá strana disponovala arzenálem, který by mohl přežít první úder druhé strany, což umožňovalo odvést odvetu. To posilovalo odstrašování.

Třicet pět let po konci studené války se objevuje nový svět, charakterizovaný jaderným zbrojením, potenciálními novými členy v čím dál méně exkluzivním klubu jaderných zbraní a dlouhým seznamem hlubokých neshod ohledně politických uspořádání na Blízkém východě, v Evropě a Asii. To není situace, pro kterou by se nabízelo zjevné řešení; v nejlepším případě ji lze efektivně řídit. Můžeme jen doufat, že vlády v této nové éře jsou schopné této výzvě čelit.

(jk, Handelsblatt.com, repro: cfr)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 11%
transparent.gif transparent.gif
Ne 77%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif