Navalnaja je proti Putinovi, ale Ukrajinu nepodporuje

zprávy

Od smrti svého manžela Alexeje Navalného (†47) je Julia Navalnaja (48) považována za nejvýznamnější Putinovu kritičku. Nyní vdova po bývalém nejvýznamnějším ruském opozičním představiteli vyvolává pobouření výroky o Ukrajině v rozhovoru pro Zeit.

Navalnaja je proti Putinovi, ale Ukrajinu nepodporuje
Jukia Navalnaja
28. října 2024 - 04:20

Navalnaja v rozhovoru pro „Zeit“ odpověděla na otázku, jak hodnotí ukrajinskou ofenzivu v západoruské Kurské oblasti: „Věc má dvě strany, místo aby projevila pochopení pro Ukrajinu, která se brání varuje: Útoky by spojily ruský lid a upevnily by Putinovu moc“.

Na otázku, zda si myslí, že dodávky zbraní na Ukrajinu jsou správné, Navalnaja odpovídá: „Těžko říct: „Bomby zasáhly i Rusy.“

Navalnaja v rozhovoru také trvá na tom, že jde pouze o „Putinovu válku“. Na otázku, že jsou to obyčejní ruští vojáci, kteří denně brutálně útočí na Ukrajince, odpověděla: „Samozřejmě, že lidé bojují. Ale je to jeho válka.“

Zároveň vdova po Navalném říká, že Rusko se bude muset Ukrajině jednou omluvit.


Pro experta na zahraniční politiku CDU Rodericha Kiesewettera (61) je to jasná známka toho, že Navalnaja „nemá vůbec žádnou empatii“ k ukrajinským obětem ruské útočné války.

„Očividně nemá pochopení pro legitimní právo Ukrajiny na sebeobranu , které jasně umožňuje a podporuje ukrajinskou vojenskou ofenzívu na ruském území," reagoval Kiesewetter.

Podle Kiesewetterova není Navalnaja „důvěryhodnou kontaktní osobou pro odpovědnou politiku v rámci mezinárodního práva“, ale spíše „obhájcem imperiálních ruských nároků“.


Co s tím chce vdova po Navalném udělat? Někteří kritici spekulují Pokud jde o témata impéria, útočné války, válečných zločinů nebo mezinárodních tribunálů, Navalnaja je „vždy velmi skoupá“.

Historik Ilko-Sascha Kowalczuk (57) na X píše: „Rozhovor ukazuje ruskou opoziční osobnost, která nabízí pramálo důvodů k naději.“

(rpprvnizpravy.cz,bild,foto:arch.)


Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?