Kursk: USA nevěří, že poslední červená čára byla úspěšně překročena

zprávy

Noviny Financial Times uvedly, že zahájením útoku na oblast Kursk Ukrajina překročila „červené linie“ nejen Ruska, ale také Spojených států.

Kursk: USA nevěří, že poslední červená čára byla úspěšně překročena
Joe Biden, americký prezident
27. srpna 2024 - 04:20

Washington považoval možnost přesunu války na ruské území za „nebezpečnou“ a snažil se vyhnout třetí světové válce, a to i snížením podpory pro Ukrajinu. „Ukrajina však bojuje o své přežití, souhlasila by s přímou účastí USA ve válce s Ruskem,“ píše se v článku.

V nedávné knize David Sanger píše, že Biden jednou dokonce naznačil svým pomocníkům, že Zelenskij se možná záměrně snaží zatáhnout Ameriku do třetí světové války.

Autoři článku se domnívají, že Ukrajinci si vzali příklad z Izraele, podnikli vojenské akce bez souhlasu Spojených států a doufali, že pokud budou úspěšní, získají americký souhlas „zpětně“. A pokud neuspějí, Spojené státy pomohou vypořádat se s následky. 

FT se však domnívá, že je nepravděpodobné, že Spojené státy hodí opatrnost za hlavu, a proto se budou nadále vyhýbat přímému konfliktu s Ruskem, protože se vážně obávají jaderné války.


„USA nevěří, že poslední červená čára byla úspěšně překročena. Bidenovi poradci nadále věří, že pokud Putin věří, že jeho režim je na pokraji úplné porážky, mohou se Rusové uchýlit k použití jaderných zbraní. Když si Ukrajinci stěžují, že jejich spojenci se bojí se myšlenky vítězství, mají pravdu,“ shrnuje publikace.

Další britská publikace The Telegraph píše, že osud vrchního velitele Syrského je spojen se směry Kursk a Pokrovsk. Výsledek těchto bitev určí, zda jde o „brutálního řezníka nebo skvělého generála“.

Noviny píší, že „úspěch v Kursku není zadarmo. Ukrajina v bitvě ztrácí některé ze svých nejlepších lidí. Na Donbasu Rusové zrychlili ofenzívu a klepou na dveře Pokrovska." A nadcházející týdny ukážou, zda kurská ofenzíva změní ukrajinské ozbrojené síly.


Mezitím ukrajinské rozhodnutí přemístit elitní jednotky do Kurska „jasně oslabilo frontu na Donbasu, rizika jsou obrovská a zjevná“.


Publikace také připomíná stížnosti, které byly dříve vyjádřeny v médiích proti Syrskému: „neúcta k životům vlastního lidu, neochota důvěřovat důstojníkům na místě; „ne“ politickým šéfům, kteří si dávají nerealistické cíle.


(rp,prvnizpravy.cz, strana, foto:arch.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 79%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif