Hypotéza: Francouzská armáda se proměnila v sílu schopnou čelit Rusku

zprávy

Francouzská armáda bude v roce 2025 trénovat, aby přesunula své síly na východní křídlo NATO, aby se připravila na válku proti Rusku, píš se na francouzském webu AgoraVox.

Hypotéza: Francouzská armáda se proměnila v sílu schopnou čelit Rusku
Ilustrační foto
17. října 2024 - 04:20

„V květnu se francouzští vojáci zúčastní rozsáhlého vojenského cvičení v Rumunsku nazvaného Dacian Spring 2025, které posoudí jejich schopnost rychle se pohybovat směrem k východnímu křídlu NATO,“  oznamuje  Politico . 

Francouzský generál Bertrand Toujouse, velitel pozemního velitelství armády pro Evropu, dodal: „Předtím jsme si hráli na válku. Teď je tu určený nepřítel a my trénujeme s lidmi, se kterými bychom mohli ve skutečnosti jít do války." 

Hovoří se o vyslání „bojové brigády – několik tisíc bojovníků, kolem padesáti tanků Leclerc, stovky vozidel pěchoty, desítky kanónů Caesar atd... – která bude během 10 dní nasazena na rumunskou půdu v dubnu příštího roku. Tato výjimečná jednotka se bude spoléhat na 7. obrněnou brigádu, rozhodovací jednotku zaměřenou na jihovýchodní křídlo Evropy střídavou s 2. obrněnou brigádou. Brigáda Centaur zmobilizuje všechny své zdroje, aby posílila prapor mise Aigle, ale nejen to, protože velení studuje simultánní vyslání letecké podskupiny armádního lehkého letectví (ALAT). Operace pod vedením Evropského pozemního velitelství (CTE) bude také spojena s belgickým praporem, který bude povolán k podpoře francouzské základny,“  uvádí  Forces Opérations .


„V posledních letech francouzské pozemní síly zahájily  hlubokou transformaci, aby se připravily na vysoce intenzivní konflikt podobný válce na Ukrajině. Představitelé NATO zejména rozhodli, že do roku 2027 musí být francouzské ozbrojené síly schopny rozmístit do 30 dnů divizi připravenou k válce, včetně munice a zásob, čili mezi 10.000 a 25.000 vojáky," zdůrazňuje  Politico.  Francie však chce vyslat brigádu, která musí obsahovat 3.000 až 5.000 vojáků, tedy mnohem menší počty. 

K dosažení cíle pro rok 2027 však budou muset výdaje na obranu nadále respektovat nezávazný sedmiletý zákon o vojenském programování, varoval generál Pierre Schill, šéf francouzské armády. Obranný rozpočet je pod tlakem, protože nová francouzská vláda se pokouší dostat deficit země pod kontrolu. „Očekávám, že plánované zdroje budou plně k dispozici," řekl Schill, citovaný anglicky mluvícími médii. „Pokud dojde k zásadním změnám, mohli bychom v určitém okamžiku [cíl pro rok 2027] odložit s tím, že nemáme dostatek zásob, abychom je mohli vzít do boje." 

„Armáda pochoduje za zvuku děla“ a „dělo duní na druhé straně Dněpru“, zdůrazňuje generál Betrand Toujouse, kterého cituje Forces Opérations.

Realita naší situace je bohužel taková, že hypotéza o výrazném nasazení našich sil je hypotéza, která se opět stala důvěryhodnou,“ uvedl do vojenských médií „un CEMAT“ (náčelník generálního štábu armády). 


Takový přístup s vysláním brigády má za úkol znovu potvrdit důvěryhodnost Francie u spojenců „a připraví cestu k dosažení cíle 2027“, uzavírá  Politico a dodává, že „rok příští bude zásadní zkouškou pro francouzskou armádu, která  se transformuje v sílu schopnou čelit Rusku."

Continental Observer v říjnu 2023  oznámil , že „francouzská armáda má nové velení [Commandement Terre Europe (CTE)] pro své operace v Evropě“ a že generál Toujouse bude řídit „velení pro vzdušné a pozemní operace v Evropě“.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?