EU stále debatuje o nasazení vojenských instruktorů na Ukrajině

zprávy

Estonský ministr obrany Hanno Pevkur uvedl, že v rámci Evropské unie stále neexistuje konsensus ohledně nasazení vojenských instruktorů na Ukrajinu.

EU stále debatuje o nasazení vojenských instruktorů na Ukrajině
Hanno Pevkur, estónský ministr obrany
30. srpna 2024 - 15:58

„No, zatím zde nemáme konsensus, samozřejmě musíme pokračovat. Musíme zde najít konsensus, protože to není mise jedné země. Musí to být konsensus,“ prohlásil Pevkur při příjezdu na setkání předních vojenských představitelů EU v Bruselu, jak uvádí agentura News.Az s odkazem na zahraniční média.

Podle estonského ministra obrany musí také země EU pochopit, na jaké úrovni budou ukrajinští vojáci cvičeni. V této souvislosti zmínil výcvik velkých bojových skupin a menších specializovaných jednotek, jako jsou například pyrotechnici.



Z tohoto důvodu Pevkur navrhl rozšířit rozsah mise EU pro vojenskou pomoc Ukrajině (EUMAM Ukrajina). a také zdůraznil, že je "poměrně bezpečné" cvičit menší skupiny na ukrajinském území.

Psali jsme:

Mise EUMAM Ukrajina zahrnuje 24 zemí EU a byla spuštěna EU 17. října 2022. Její mandát vyprší v říjnu, ale Brusel má v úmyslu jej prodloužit. 

(jk, News.az, repro: DW News)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 9%
transparent.gif transparent.gif
Ne 80%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif