Co přesně znamená „umírněné pití“? Názory se liší

zprávy

V posledních letech se zvýšil počet úmrtí souvisejících s alkoholem a ve zprávách se objevují stále častěji informace o zdravotních rizicích spojených s pitím. Výzvy k tomu, aby lidé pili jen umírněně, se stávají naléhavějšími.

Co přesně znamená „umírněné pití“? Názory se liší
Ilustrační foto
13. října 2024 - 13:55

Co přesně znamená „umírněné pití“? To závisí na tom, koho se zeptáte a v jaké zemi žijete. Zde je to, co naznačují výzkumy, a jak se na to podívat.

V posledních letech se zvýšil počet úmrtí souvisejících s alkoholem a ve zprávách se objevují stále častěji informace o zdravotních rizicích spojených s pitím. Výzvy k tomu, aby lidé pili jen umírněně, se stávají naléhavějšími. Ale co to přesně znamená?

„S nadsázkou lidé říkají, že umírněné pití znamená nepít víc než váš lékař,“ řekl Tim Stockwell, vědec z Kanadského institutu pro výzkum užívání návykových látek.

Jak je umírněné pití definováno?

Oficiálně je ve Spojených státech umírněné pití definováno jako jedna sklenka denně pro ženy a dvě sklenky pro muže. Ale jiné země definují umírněné pití, také nazývané nízkorizikové pití, odlišně, a nedávný výzkum ohledně zdravotních škod alkoholu vyvolává otázky ohledně stávajících doporučení.

Jak se stanovují směrnice?

Odborníci si kdysi mysleli, že malé nebo umírněné množství alkoholu je prospěšné. Tento předpoklad byl založen na výzkumech, které ukazovaly, že lidé, kteří pili umírněně, žili déle než ti, kteří abstinovali nebo pili nadměrně. Výhody pro délku života mizely při dvou sklenkách denně pro ženy a třech sklenkách pro muže, uvedl Dr. Stockwell.

Ale mnoho vědců nyní věří, že tyto závěry byly založeny na analýzách dat, které měly „všechny možné metodologické problémy,“ řekla Elizabeth Mayer-Davis, profesorka výživy a medicíny na Univerzitě Severní Karolíny v Chapel Hill.

Například jedním z problémů bylo, že mnoho lidí, kteří abstinovali, to dělalo kvůli stávajícím zdravotním problémům, zatímco lidé, kteří pili umírněně, měli častěji zdravější životní návyky. To vytvořilo „dojem, že nízké až umírněné množství pití má zdravotní přínosy,“ řekla Dr. Mayer-Davis.



Nový způsob stanovení rizik

Nová metoda pro stanovení rizik se zaměřuje pouze na úmrtí způsobená přímo alkoholem, jako je cirhóza jater, otrava alkoholem, pankreatitida a některé druhy rakoviny. „Je to mnohem méně zkreslené a zatížené vlivy, pokud se zaměříte jen na podmínky způsobené alkoholem,“ řekl Dr. Stockwell.

Použitím této metody odborníci zjistili, že nízkorizikové pití zahrnuje méně alkoholu, než kolik doporučuje mnoho zemí, včetně Spojených států, píše The New York Times.

Přesná úroveň, při které konzumace alkoholu začíná poškozovat zdraví, a co je považováno za přijatelnou úroveň rizika, je však stále předmětem diskusí.

Změny ve světových doporučeních

Některé země své doporučení upravily. Austrálie a Francie nyní doporučují, aby obě pohlaví nepřekročila 10 sklenek týdně. (To je snížení z původních dvou sklenek denně pro muže a ženy v Austrálii a tří sklenek denně pro muže a dvou pro ženy ve Francii.) Nejnovější kanadské směrnice, na kterých se podílel Dr. Stockwell, jsou přísnější: Nízkorizikové pití je definováno jako maximálně dvě sklenky týdně, bez ohledu na pohlaví.

Nová doporučení v USA

V nejnovějších amerických směrnicích z roku 2020 doporučoval poradní výbor vedený Dr. Mayer-Davis, aby muži a ženy nepili více než jednu sklenku denně. Toto doporučení zahrnovalo nejnovější výzkumy, které ukázaly, že „neexistuje žádné množství alkoholu, které by prospívalo zdraví,“ řekla Dr. Mayer-Davis. „Ale nebudeme říkat, že všichni musí přestat pít, protože to není realistické,“ dodala.

Psali jsme:

Ministerstvo zemědělství USA (USDA) a Ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb, které stanovují oficiální směrnice, odmítly doporučení výboru. Na otázku proč, zástupce USDA v e-mailu uvedl, že „nově se objevující důkazy uvedené ve zprávě výboru neodrážejí převládající důkazy v tuto chvíli.“ Další soubor dietních směrnic je plánován na rok 2025; zůstává otázkou, zda a jak se změní.

Měly by mít muži a ženy různá omezení?


Navzdory trendu stanovovat stejná omezení pro obě pohlaví někteří odborníci tvrdí, že oddělené směrnice mají smysl.

To je proto, že ženám stačí méně alkoholu, aby negativně ovlivnil jejich zdraví, než mužům, včetně většího rizika poškození jater, srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny, řekl Aaron White, hlavní vědecký poradce ředitele Národního institutu pro zneužívání alkoholu a alkoholismus.

Část tohoto rizika může vycházet z rozdílů ve velikosti těla. Ale i kdyby „žena a muž stejného věku a hmotnosti vypili stejné množství alkoholu, žena bude mít vyšší koncentraci alkoholu v krvi než muž,“ řekla Sherry McKee, ředitelka Yale programu pro rozdíly mezi pohlavími při poruchách užívání alkoholu.

Jedním z možných důvodů je, že alkohol nevstupuje do tukové tkáně, a ženy mají tendenci mít vyšší podíl tuku než muži. To znamená, že je méně prostoru pro distribuci alkoholu v těle, což vede k vyšším koncentracím. Ženy také metabolizují alkohol méně efektivně než muži, takže více alkoholu zůstává v jejich tělech déle, což může způsobit více škod.

Jak se vyznat v měnících se doporučeních?

Měnící se a nekonzistentní doporučení mohou „frustrovat veřejnost,“ řekla Dr. Mayer-Davis. „Ale to nejlepší, co můžeme udělat, je vydávat doporučení na základě vědy s dostupnou literaturou a znalostmi.“

I když konkrétní doporučení zůstávají nejasná, na jedné věci se většina odborníků shoduje. „Méně je více; méně je lepší,“ řekl Dr. Stockwell. „Pijte méně; žijte déle.“

(jak, nytimes.com, foto: zai)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?