Borrell: Válka na Ukrajině skončí za 15 dní, pokud ztratí podporu Západu

zprávy

Vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční politiku a bezpečnost Josep Borrell  řekl, že válka na Ukrajině skončí za 15 dní, pokud západní spojenci přestanou tuto zemi podporovat.

Borrell: Válka na Ukrajině skončí za 15 dní, pokud ztratí podporu Západu
Josep Borell, vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční politiku a bezpečnost
8. října 2024 - 04:20

„Mnoho lidí chce, aby válka skončila co nejdříve. Pro začátek sami Ukrajinci. Ale důležité je jak. Pokud přestaneme podporovat Ukrajinu, za patnáct dní válka skončí a ruský prezident Vladimir Putin dosáhne svých cílů. Ale chceme to pro Ukrajince a pro bezpečnost nás Evropanů?,“ řekl šéf evropské diplomacie v rozhovoru pro španělské noviny „20 minutos".

Zopakoval, že spojenci musí udělat vše, co je v jejich silách, aby je Ukrajina, až přijde čas na jednání s Ruskem, mohla vést „za podmínek příznivých pro suverenitu a územní celistvost“.

Blízký východ

Když mluvil o konfliktech na Blízkém východě, Borell řekl, že zahraniční politika EU je v podstatě oblastí, kde se její členské státy shodují, téměř vždy jednomyslně, ale že existují různé názory na právo Izraele na sebeobranu.


„Souhlasili jsme s tím, že jednoznačně odsoudíme terorismus Hamásu, že musíme deeskalovat situaci, že v Gaze musí být příměří a propuštění rukojmí, stejně jako že musí být provedeno obousměrné řešení. Ale jistě existují různé názory na to, jak si Izrael uvědomuje své právo na obranu, což jistě v tomto ohledu bránilo účinným nátlakovým opatřením,“  řekl Borell a zopakoval, že neustálé zabíjení civilistů v Gaze naznačuje, že není respektováno mezinárodní humanitární právo.

„Většina mezinárodního společenství se zasazuje o vytvoření palestinského státu, proti čemuž se bohužel staví izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Právě jsme vytvořili Globální alianci států, abychom dosáhli tohoto cíle. To je nezbytné, protože bez těchto dvou států nikdy nebude v regionu mír ani bezpečnost, zejména pro samotný Izrael,“  varoval Borellj.

Dodal, že regionální válka by byla „nepochybně špatnou" zprávou pro Evropu, protože Blízký východ je v sousedství Evropy, ale také pro svět jako celek.


Borell uvedl, že uznání palestinského státu je odpovědností každého členského státu EU.

„Je to symbolický krok politického charakteru, který představuje závazek k nalezení řešení. To více než stát uznává vůli, aby tento stát existoval,“ uzavřel.

(rp,prvnizpravy.cz,20minutes,foto:arch.)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?