Před bechyňským zámkem nově básní Poesiomat

regiony

Poesiomat připomíná periskop ponorky, má kliku a po zatočení začne recitovat, vyprávět či zpívat.

Před bechyňským zámkem nově básní Poesiomat
Poeziomat v Bechyn
1. července 2023 - 07:30

Poesiomat přitahuje pozornost kolemjdoucích svým vzhledem i projevem. Poesiomat je poetická roura, která od čtvrtka 29. června básní Bechyni. Jihočeské město se tak zařadilo po bok Prahy či New Yorku, kde Poesiomaty také oslovují kolemjdoucí.

Poesiomaty začal umisťovat do veřejného prostoru v roce 2015 zakladatel spolku Piána na ulici Ondřej Kobza. “Chtěli jsme vymyslet způsob, jak dostat poezii do veřejného prostoru. Tak vznikla poetická roura, tzv. Poesiomat,” vysvětlil Kobza.

Koncept Poesiomatu se podle něj od té doby výrazně proměnil. “Původně to byl pouze jukebox na poezii. Dnes se snažíme zachytit kouzlo místa či města, kde Poesiomat stojí, z různých úhlů,” uvedl Kobza. “Například poezii můžeme najít i v houkání historického vlaku Elinka, který přejíždí přes slavný bechyňský most,” popsal jednu konkrétní skladbu Kobza.

Bechyňský Poesiomat krom houkání vlaku přehrává také písně, vypráví a básní. “S Bechyní je spojených mnoho velmi významných osobností české kultury. Studoval zde Karel Kryl, který v Poesiomatu zpívá o tom, jak potkal svou tchýni na mostě v Bechyni, nebo Jan Kačer. Ten namluvil skladbu jen pro Poesiomat v Bechyni,” vysvětlil Kobza.

Poesiomat je podle něj také věnován celé řadě dalších osobností, které spojily svůj život či dílo s Bechyní a okolím. “Jmenovitě Miki Ryvola, Emil Bok, Viktor Sodoma, Josef Kostohryz, Majka Čech, Milada Součková a další,” vyjmenoval Kobza.

Bechyně je také úzce spjata s elektřinou. Krom skladby věnované Františku Křižíkovi si u Poesiomatu děti i dospělí zazpívají oblíbený Elektrický valčík od Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře nebo si poslechnou, jak to hučí ve strojovně elektrárny Temelín. Realizace Poesiomatu v Bechyni se uskutečnila hlavně díky podpoře Nadace ČEZ.

“Podpora, kterou okolí jaderné elektrárny Temelín poskytujeme, se netýká jen infrastruktury, sportu nebo společenských akcí, ale i kultury. Včetně instalací, které dokáží zkrášlit, nebo oživit veřejný prostor. A právě Poesiomat je úžasným příkladem takové spolupráce, které si moc vážíme,” dodal za Nadaci ČEZ Petr Šuleř.



Bechyně se realizací Poesiomatu zařadila po bok více než třech desítek českých i zahraničních měst. “Poesiomat dodává již tak úžasnému pohledu na údolí řeky Lužnice přidanou hodnotu, která je inspirovaná městem Bechyně a připomíná kolik úžasných osobností je s městem spjato,” zhodnotil starosta města Bechyně Štěpán Ondřich.

Další poetické roury mohou lidé spatřit V Praze, Plzni, Ostravě, Brně nebo New Yorku, Paříži, Dublinu či kazašské Astaně.

Jihočeskénovinky.cz informoval Ing. Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín.

(jv,jihočeskénovinky.cz,foto:Petr Šuleř)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?