Koncert Vivaldi: Juditha Triumphans v sobotu v Besedním domě v Brně!

regiony

Už tuto sobotu - 14. září - zahájí renomovaný soubor staré hudby Czech Ensemble Baroque s dirigentem Romanem Válkem 13.sezónu cyklu Bacha na Mozarta!

Koncert Vivaldi: Juditha Triumphans v sobotu v Besedním domě v Brně!
Czech Ensemble Baroque
12. září 2024 - 11:00

Hned úvodní koncert bude opravdovou lahůdkou a dramaturgickým vrcholem letošního programu - velmi oblíbené, v Česku však dosud opomíjené, dramatické oratorium Juditha Triumphans od Antonia Vivaldiho. Oratorium na text Giacoma Cassettiho z roku 1716 je napsáno pro pět sólistek, orchestr a sbor. Unikátní bude ženské obsazení titulních rolí. V hlavní roli Judithy se představí současná česká mezzosopránová hvězda barokní hudby Dagmar Šašková, která jako sólistka spolupracuje se soubory Centra barokní hudby ve Versailles či Le Poème Harmonique. V roli asyrského generála Holoferna vystoupí švédská operní hvězda, mezzosopranistka Malena Ernman, která se pohybuje nejen v oblasti klasické hudby, ale má blízko i k šansonu, popu a rocku. Vystupovala na mnoha významných pódiích – jako Opera Paris, Staatsoper Berlin, Theater an der Wien.

Následovat bude osm krásných koncertů duchovní i světské hudby: „Druhým zářijovým koncertem bude koncert madrigalů Alessandra Scarlattiho a Antonia Lottiho. Oba mistři jsou známí ve zcela jiných oblastech své tvorby, ale náš program je představí jako následovníky největších mistrů v dějinách madrigalu – Monteverdiho a Gesualda,“ představuje program vokálního kvintetu CEB jeho umělecká vedoucí Tereza Válková.


Následovat bude rozverný program Klingende und Singende geographie vytvořený převážně z tanečních svit G.P. Telemanna, listopad přinese naopak koncert ryze vokální, Jauchzet dem Herrn, který představí stý žalm „Jásej Hospodinu celá země”, jak jej zhudebnili skladatelé různých národností i epoch. Vánoce pak bude cyklus oslavovat tradičně, Česky, tedy hudbou Jakuba Jana Ryby.

(rp,jihomoravskenovinky.cz,foto:ceb)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 11%
transparent.gif transparent.gif
Ne 77%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif