Zvrácenosti typu "Azov v Praze" tvrdě odmítám, říká Rajchl

politika

Vojáci jedné z nejkontroverznějších ukrajinských jednotek - brigády Azov - pořádají evropskou tour, aby ukázali Ukrajincům, co dělají, a třeba je i nalákali do svých řad. Padla velmi ostrá slova od advokáta Jindřicha Rajchl ze strany PRO.

Zvrácenosti typu "Azov v Praze" tvrdě odmítám, říká Rajchl
Jindřich Rajchl (PRO)
31. července 2024 - 07:03

Vojáci jedné z nejkontroverznějších ukrajinských jednotek - brigády Azov - pořádají evropskou tour, aby ukázali Ukrajincům, co dělají, a třeba je i nalákali do svých řad. Zastávku mají i v Praze. Jiná evropská města ale turné zrušili kvůli obavám o bezpečnost a masivním protestům lidí. U nás je situace jiná, pirátský ministr zahraničních věcí Jan Lipavský v tom nevidí problém.

S tím ale ostře nesouhlasí advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl, který má k zastávce vojáků z jednotky Azov velké výhrady.

„Chtěl bych tímto vyjádřit ostrý formální protest proti vystoupení brigády Azov ve středu 31.7. v Praze. 
Jedná se beze vší pochybnosti o krajně pravicovou vojenskou jednotku s neonacistickými postoji. 

Mohl bych k tomu doložit desítky důkazů, ale pro každého, kdo si nechce lhát do kapsy, je to naprostá notorieta. Ostatně do února roku 2022 to nezpochybňoval vůbec nikdo v Evropě ani v USA. 



Myslím, že úplně postačí, pokud uvedu, že její původní velitel Andryi Biltskyi vydal v roce 2013 brožuru s příznačným názvem “Slovo bílého lídra”. 

Původně měli příslušníci této jednotky vstoupit v 9 evropských městech. Občanský odpor v Bruselu, Varšavě Berlíně a dalších městech byl však natolik silný, že nakonec jim zbyla jen Praha a Vilnius. 

Z mého pohledu se jedná o akci zcela nedůstojnou naší země, jež je plivnutím do obličeje pozůstalým po volyňských Češích i všech dalších obětí nacistických zvěrstev. Vlastně je to urážka všech slušných lidí v naší zemi. 

Že jim tam půjdou tleskat lidé, kteří nás v PRO nebo v SPD nazývají “nácky”, už je jen dokonalou ukázkou absurdnosti současné atmosféry v České republice. 

Pokud se pak ukáží pravdivé i informace, že na tuto akci dorazí i ministři Lipavský a Černochová (nemám to potvrzeno), tak opět dosáhnou nového morálního dna naší politické scény.

Psali jsme:

Světu, kde se v kanadském parlamentu tleská bývalému nacistovi a kde se adorují otevřeně neonacistické vojenské jednotky, opravdu nerozumím. A budu proti těmto zvrácenostem vždy otevřeně a tvrdě vystupovat. 

Je to hanba pro Prahu i pro celou naši zemi. A v optice naší historické zkušenosti naprosto nepochopitelná zvrhlost," okomentoval turné brigády Azov předseda PRO Jindřich Rajchl.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 79%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif