Zbořil: Írán opět jako bod konfrontace Východu a Západu

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout íránské události ze srpna 1953, o kterých se teď najednou začalo mluvit.

Zbořil: Írán opět jako bod konfrontace Východu a Západu
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
28. srpna 2024 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

No, to je historické okno, to není jenom okénko, ale je to okno, které otevřela CIA  v zájmu vlády Spojených států tím, že nedávno publikovala materiály o puči organizovaném jejími agenty 19. srpna 1953, který vedl ke svržení vlády perského politika, nebo váženého íránského politika, doktora Mosaddeka. A také k jeho uvrhnutí do domácího vězení a pak až k příliš rychlému konci jeho života, který už netrval, pokud se nemýlím, déle než dva roky.

Prvnizpravy.cz -
Zbořil: Je jedno kdo bude zvolen, řídíme se tím, co přijde z USA, ať je to červené nebo modré

Tento problém byl ale už tehdy světový, i když se nám zdá, že byl podobný jako všechny  další puče a státní převraty, které pocházejí ze stejné dílny - skupina ozbrojenců svrhne vládu a je úplně jedno jestli je to Kyjev nebo Santiago de Chile. Způsob provedení a použité technologie jsou stejné. A dokonce za tím stojí i stejné mocenské zájmy. Vždy se jedná o dvě strany, které  touží ovládat nebo dokonce vlastnit přírodní zdroje, dnes naftu nebo plyn. Tehdy v Íránu, to byla ropa,  a protože JUDr. Mosaddek vyhlásil pozemkovou firmu, to znamená vyvlastnění půdy různým společnostem a společenstvím, kmenům a komunitám žijícím na území Íránu. To ale také bylo ve prospěch hledání nalezišť ropy a pak  také, což se dotýkalo nejvíce British Petroleum Company, a zestátnil mimořádně bohaté ropné zdroje,“ říká v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Puče v zájmu velmocí…

„To byl začátek konec liberalizace režimu dynastie Páhlaví, která trvala už od 20.let 20.století a zejména od roku 1943, kdy byl spojenci - Spojenými státy,  Velkou Británii a Sovětským svazem instalován jako hlava státu Muhammad Rezá Šáh Pahlaví, tehdy myslím osmnáctiletý.  Stal v čele státu, ve skutečnosti ovládanému vůlí velmocí.  Ty používaly Írán jednak jako zdroj ropy, jednak jako spojnici mezi východní a západní frontou druhé světové války. Po skončení této války se,  jak známo z  pověstných Churchillových poznámek, později kritizovaných jako nepravdivé  rozdělení sfér vlivu jak v Evropě, tak také na Východě. Na Korejském poloostrově k tomu došlo vojenskou cestou, v Íránu prostřednictvím tajných dohod a ještě tajnějších služeb a jejich akcí, a nejednalo se o nic jiného než o brutální rozdělení sfér vlivu.


A to, co je na tomto historickém okénku i dnes nejzajímavější, zůstává otázka,  proč k tomu vlastně došlo, proč ausgerechnet v této době napjaté mezinárodní situace v oblasti Blízkého a Předního východu, v době kdy Irán začíná hrát nějakou roli, novou roli, tak proč vstupují do této hry právě Spojené státy. Dodnes nevíme, zda to bylo na úkor Velké Británie, ale rozhodně je to nějaká skrytá konfrontace s vládou tehdejšího SSSR a dnes na něj navazující Ruské federace. Proč vstupují všichni do této hry, která vede nebo nemůže skončit jinak než difamací  „západních hodnot“, které už v 50. letech dostávaly podobu ozbrojených státních převratů, svržení vlád a neurvalého jednání na úkor zemí, které se stávaly jejich oběťmi,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif