Ritter o hrozbě jaderného konfliktu a plánu války pro Evropu

politika

V nedávném rozhovoru upozornil bývalý důstojník amerických zpravodajských služeb Scott Ritter na nebezpečnou chybu vnímání ve Spojených státech, že jakýkoli budoucí jaderný konflikt by se týkal pouze Evropy, zatímco USA by zůstaly mimo.

Ritter o hrozbě jaderného konfliktu a plánu války pro Evropu
Scott Ritter, vojenský analytik
31. srpna 2024 - 06:30

Toto mylné přesvědčení, jak uvádí Ritter, není jen chybou v uvažování, ale součástí strategického plánu Bidenovy administrativy, která údajně zvažuje možnost omezené jaderné války v Evropě ve prospěch Ukrajiny.

Ritter se odvolává na nedávné prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který varoval, že v případě jaderné války na evropském kontinentu by Spojené státy byly také zasaženy, informuje agentura ProNews

Ve Spojených státech se hovoří o možnosti jaderného konfliktu s předpokladem, že Rusko použije jaderné zbraně proti Ukrajině nebo některým evropským zemím, a že tyto útoky zůstanou omezené pouze na tento region," vysvětlil Ritter, podle kterého existuje jeden zásadní problém.

„Stojíme na pokraji propasti," varuje bývalý důstojník amerických zpravodajských služeb Scott Ritter.Máme jaderný arzenál, který je zastaralý. Naše rakety Minuteman III jsou daleko za hranicí své operační životnosti a doslova hnijí v silech. Systémy velení a kontroly používají zastaralé vybavení," vysvětluje dále Ritter.



Na druhé straně Rusko své jaderné schopnosti modernizovalo a vlastní hypersonické střely, které mohou dosáhnout Spojených států rychleji, než USA mohou zasáhnout Rusko.

Ritter rovněž zdůraznil, že v případě jaderného konfliktu by Rusko mohlo provést "devastující úder", jehož cílem by bylo zničit americké jaderné síly ještě před jejich odpálením, aby minimalizovalo dopady případné odvetné reakce USA.

Ritter dále varuje, že jaderný konflikt by měl katastrofální důsledky nejen pro Evropu, ale pro celou planetu.

„Doufám, že si lidé uvědomují, co by se stalo, kdyby jaderné hlavice o síle 100 nebo 150 megatun zasáhly americká města," říká. "V takovém případě by všechno skončilo. Lidstvo by bylo vyhlazeno."

Ruské vedení podle něj chápe závažnost situace a nebude nečinně přihlížet, pokud Spojené státy budou pokračovat v riskantních hrách, které ohrožují existenci Ruska jako národa a státu. Ritter varuje, že pokud by Spojené státy použily jaderné zbraně proti Rusku, odpovědí by byl "plný jaderný konflikt".

Psali jsme:

Na závěr Ritter kritizoval nedávné kroky Bidenovy administrativy, která schválila nové vojenské směrnice a plány, které usnadňují použití taktických jaderných zbraní nízké účinnosti. Tyto plány podle něj předpokládají, že jaderná výměna by byla omezena pouze na Evropu.

„Říkám to jasně: Ruská doktrína je jasná - jakýkoli jaderný útok na ruské území povede k plnému jadernému konfliktu. To není jen můj názor - to říká Putin a připomíná nám to i Lavrov, když varuje 'nehrajte si s ohněm'," varuje Ritter.

Scott Ritter tak vysílá jasné poselství. Podle něj stojí svět na pokraji potenciálně největšího konfliktu v moderní historii, a jakékoli pokusy o eskalaci by mohly mít nezvratné následky pro celé lidstvo.

(jk, pronews.gr, repro: dialogueworks)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 79%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif