Mezinárodní olympijský výbor: Proměna od sportu k globální síle

politika

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) se od svého vzniku významně proměnil. Z organizace zaměřené především na propagaci sportu a zvyšování fyzické zdatnosti se postupně stal globálním hráčem s ohromným ekonomickým a politickým vlivem.

Mezinárodní olympijský výbor: Proměna od sportu k globální síle
Thomas Bach, prezident MOH
31. srpna 2024 - 06:05

Dnešní MOV nejen pořádá největší světovou sportovní show, ale také slouží jako prostředník politických myšlenek a ideologií, jak ukázala letošní olympiáda.

Finanční údaje MOV potvrzují jeho rostoucí ekonomický význam. Za období 2017-2020/21 dosáhly tržby výboru 7,2 miliardy dolarů. Jen v roce 2023 se tyto tržby vyšplhaly na více než 902 milionů dolarů. Podle prezidenta MOV Thomase Bacha má organizace na období 2025-2028 již zajištěné příjmy ve výši 7,3 miliardy dolarů.

MOV má rovněž zajištěno pořádání olympijských her až do roku 2034, kdy se hry budou konat v Salt Lake City. Podle Bacha má nejméně deset dalších měst zájem o pořádání her v letech 2036 nebo 2040, což ukazuje na stále rostoucí prestiž a význam této sportovní události.

Současný prezident MOV, německý právník Thomas Bach, oznámil, že po skončení svého funkčního období nebude usilovat o další zvolení. Bach, který vede MOV od roku 2013 a byl znovuzvolen na další čtyři roky v roce 2021, opustí funkci po úspěšné olympiádě v Paříži, která obnovila celosvětový zájem o hry.



„Pro tento nový způsob života nejsem se svým věkem nejlepší kapitán,“ uvedl Bach ve svém prohlášení. „Nová doba si žádá nové vůdce. Vím, že tímto rozhodnutím mnohé z vás zklamu. Mohu vás jen prosit, že jsem hluboce přesvědčen, že je to v nejlepším zájmu našeho milovaného olympijského hnutí.“

Volby nového prezidenta MOV se uskuteční příští rok. Každý člen MOV, který má zájem kandidovat, musí svůj záměr oznámit prezidentovi dopisem nejpozději do 15. září 2024. Konečný seznam kandidátů bude zveřejněn 16. září 2024.

Nový prezident bude čelit složitým úkolům, včetně udržení nezávislosti MOV v politicky polarizovaném světě a zároveň pokračující expanze olympijského hnutí do nových regionů a trhů, jakými jsou například esporty. Rychlý rozvoj technologií a rostoucí význam digitálních platforem pro sledování a propagaci sportovních událostí také klade nové požadavky na vedení organizace. Navíc bude muset řešit otázky týkající se etiky ve sportu, dopingu a integrace menšin a genderové rovnosti v rámci olympijských her.

Psali jsme:

Olympijské hry zůstávají nejsledovanější a nejprestižnější sportovní událostí na světě, ale jejich budoucnost není bez problémů. Rostoucí náklady na pořádání her, otázky udržitelnosti a environmentální dopady jsou stále častějším předmětem diskusí mezi pořadatelskými městy a mezinárodními organizacemi. Nový prezident MOV bude muset vyvinout nové strategie a přístupy, jak tyto výzvy řešit a zajistit, že olympijské hry zůstanou relevantní a atraktivní pro budoucí generace.

Volba nového prezidenta MOV se tak rýsuje jako klíčová událost, která může zásadně ovlivnit směřování olympijského hnutí na další desetiletí. Očekává se tvrdý boj plný strategických manévrů a diplomatických jednání, které rozhodnou o tom, kdo povede MOV do nové éry plné změn a výzev. Bude zajímavé sledovat, kdo nakonec získá důvěru členů MOV a stane se novým vůdcem jedné z nejvlivnějších sportovních organizací na světě.

(svob., prvnizpravy.cz, repro: olympics)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif