Evropa zpřísňuje zákaz mobilních telefonů ve školách

politika

S nástupem nového školního roku se několik vlád v Evropě rozhodlo zavést zákaz používání mobilních telefonů ve školách, zatímco jiné státy ponechávají tuto otázku na jednotlivých školách.

Evropa zpřísňuje zákaz mobilních telefonů ve školách
Ilustračí foto
14. září 2024 - 06:30

Trend omezování používání mobilních zařízení v edukačních institucích nabírá na síle, přičemž hlavním cílem je zlepšit vzdělávací výsledky a snížit rozptýlení.

V Maďarsku nedávné rozhodnutí zakázat mobily ve školách vyvolalo protesty učitelů, rodičů i studentů, kteří tento krok kritizují jako „zastaralý.“

Nicméně stále více zemí se rozhoduje k podobnému kroku, s cílem snížit šikanu mezi vrstevníky a zefektivnit výuku, protože většina škol již používá při výuce notebooky, které poskytují potřebné digitální spojení se světem, uvádí server News.AZ s odkazem na zahraniční média.

V Nizozemsku vláda rozšířila zákaz mobilních telefonů ze středních škol na školy základní.

Zákaz vychází z obav, že mobily odvádějí pozornost studentů a negativně ovlivňují výsledky zkoušek. Výjimky ze zákazu budou povoleny pouze pro vzdělávací účely, zdravotní důvody nebo fyzické postižení.



Belgické frankofonní školy, které jsou součástí vzdělávací sítě Valonsko-Brusel, rovněž zavedly podobný zákaz na začátku školního roku 2024-2025.

Toto rozhodnutí bylo reakcí na incidenty, kdy studenti používali mobilní telefony k pořizování a sdílení snímků svých spolužáků na sociálních sítích, což vedlo k nárůstu případů šikany.

V Řecku jsou nyní studenti povinni mít své mobilní telefony během školního dne uložené v taškách.

Francie spustila pilotní projekt na 200 středních školách, kde musí studenti uzamknout své telefony do skříněk.

Psali jsme:

Francouzské ministerstvo školství plánuje rozšířit tento zákaz na celonárodní úroveň do roku 2025, pokud bude pilotní projekt úspěšný.

Irsko rovněž zvažuje úplný zákaz používání mobilních telefonů pro studenty mladší 16 let.

Mezitím v zemích jako Německo, Polsko, Dánsko, Portugalsko a Chorvatsko mají školy autonomii nastavit si vlastní politiku týkající se mobilních telefonů, přičemž mnoho z nich volí omezení s cílem udržet soustředěné prostředí pro výuku.

(jar, News.AZ, repro: NBC News)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif