Doubrava: V Asii hledí na NATO jako na šašky

politika

Na summitu NATO ve Washingtonu v červenci 2024 politici ukázali, že je netrápí výčitky svědomí. Co vyčítali papalášům sovětské éry, dělají také.

Doubrava: V Asii hledí na NATO jako na šašky
Jaroslav Doubrava, emeritní senátor
5. srpna 2024 - 02:20

Upozorňuje na to emeritní senátor Jaroslav Doubrava v rozsáhlé stati „Četnický fenomén se stal celoplanetární normou spolku NATO“. Prohodil o tom pár slov s publicistou Františkem Ročkem.

Roček: Vracíte se k summitu NATO ve Washingtonu v zamyšlení, které jste napsal pro vaše přátele. Proč je podle vás téma důležité, i když to byla jen kupa žvástů?

Doubrava: Faleš našeho super demokratického světa se nejviditelněji projevila na summitu NATO. Podobně jako vy, i já alianci NATO vidím spíše jako spolek NATO. Divný spolek, který po rozpuštění Varšavské smlouvy a rozpadu Sovětského svazu ztratil důvod existence. Přesto se agresivně rozšiřuje. Nakonec se americké administrativě podařilo rozpoutat válku na Ukrajině. Summit je toho divadelním obrázkem.

Roček: Ale to již víme. Co je nového na vašem pohledu?

Doubrava: V úvodu krátké eseje píší, že sjezd spolku NATO potvrdil, že se chce angažovat úplně všude ve světě. Problému Ukrajiny se věnuje kde kdo. Ale asijsko – tichomořský rozměr maniakálních představ šéfů NATO v čele s úředníky z USA, je přehlížen, protože pro nás je stěžejní Ukrajina. Proto jsem se zaměřil na četnický příběh NATO ve směru na Asii.

Roček: Vraťme se k blízké Ukrajině. Co je podle vás v souvislosti s válkou na Ukrajině nejhorší?

Doubrava: Popis boje jako ruské "nevyprovokované útočné války" je špinavý trik ze strany NATO. Mnozí lidé zastupující akademickou třídu vnímají válku na Ukrajině spíše jako obranný preventivní úder Ruska. Řečeno s Machiavellim: "Podněcovatelem katastrofy není ten, kdo se jako první chopí zbraně, ale ten, kdo si ji vynutí."


Spolek NATO se považuje za morálně nadřazeného. Ale mnozí státníci z globálního Jihu v postupu států EU a NATO vidí směs velikášství a odtržení od reality. Intelektuálové na globálním Jihu obviňují státy NATO z celé řady nejzávažnějších politických zločinů.

Roček: Pro nás je nejsmutnější, že i západní intelektuálové stále častěji píší, že morální a strategický bankrot americké politiky v Gaze a na Ukrajině je v běhu, ale to samotné vraždění nezastaví. A západní státy přicházejí o miliardy dolarů podporou války, kterou naprogramovaly USA. 

Doubrava: Například v červnu se podivíni z NATO pochlubili, že členské země poskytly technické, materiální a poradenské příspěvky na bilaterální bázi, tedy každý jednotlivý stát, i Česká republika, přicházejí o peníze dobrovolně povinnou pomocí. A navíc ještě "balíček" NATO bude zaměřen na podporu „reforem v obranném sektoru“, tedy na pokračování války. Je to o tom jak přicházíme o miliardy kvůli spolku, který spěje svou vinou k bezvýznamnosti. To nejsou mé představy, ale citace odborníků.

Roček: Zaměření na Asii versus NATO, pokud jsem to dobře pochopil, je snahou NATO utratit další miliardy dolarů či eur na militarizaci směrem, kde asijské státy mají nějaké NATO na háku? 

Doubrava: V eseji píšu -  „…pro Čínu konfrontace nemá význam. Čínská snaha je ekonomická, zaměřená na posílení obchodních a infrastrukturních vazeb mezi Čínou a EU. NATO je pro Čínu jenom kýbl potížistů – dílem naivních, dílem hloupých. Pro Čínu je důležitější propagovat svou iniciativu Pás a stezka a své dopravní koridory. NATO v Asii má a bude mít jenom bezvýznamnou roli, jako sluhové v režii USA. U Šanghajské organizace pro spolupráci (angl. zkratka SCO, česky ŠOS) nejde o bezpečnostní konkurenci NATO. Je to organizace primárně hospodářsky zaměřená. Má jenom pro boj s terorismem Regionální protiteroristickou strukturu (SCO RATS).

Roček: Předpokládám, že provládní politruci označí vaši práci za dezinformační pamflet. Nebo ne?

Doubrava: Nic jiného od těch hlupáků čekat nelze. Ale mají smůlu. Co je v textu řečeno o NATO a válečnických legiích USA, říkají převážně západní odborníci, např. i japonský generálporučík. Mrkněte se.

Jaroslav Doubrava: Četnický fenomén se stal celoplanetární normou spolku NATO

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 79%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif